ΑΘΗΝΑ
00:43
|
24.04.2024
Ένας λοχαγός ανακοίνωσε στην εθνική τηλεόραση ότι ανέτρεψε τον στρατιωτικό ηγέτη αντισυνταγματάρχη Πολ-Χένρι Νταμίμπα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας λοχαγός του στρατού στη Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε στην εθνική τηλεόραση ότι ανέτρεψε τον στρατιωτικό ηγέτη αντισυνταγματάρχη Πολ-Χένρι Νταμίμπα, σύμφωνα με το BBC.

Ο Ιμπραήμ Τραόρε ανέφερε την αδυναμία του αντισυνταγματάρχη Νταμίμπα να αντιμετωπίσει μια ισλαμιστική εξέγερση ως αιτία.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα σύνορα έκλεισαν επ’ αόριστον και όλες οι πολιτικές δραστηριότητες ανεστάλησαν.

Η χούντα του αντισυνταγματάρχη Νταμίμπα ανέτρεψε μια εκλεγμένη κυβέρνηση τον Ιανουάριο, επικαλούμενη την αποτυχία να σταματήσει τις ισλαμιστικές επιθέσεις.

Αλλά η κυβέρνησή του επίσης δεν μπόρεσε να καταπνίξει τη βία των τζιχαντιστών. Τη Δευτέρα, 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν συνόδευαν μια συνοδεία πολιτικών οχημάτων στα βόρεια της χώρας.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο αντισυνταγματάρχης Νταμίμπα προέτρεψε τον πληθυσμό να παραμείνει ήρεμος αφού ακούστηκαν σφοδρά πυρά σε περιοχές της πρωτεύουσας.

Περισσότεροι από 20 ένοπλοι στρατιώτες -οι περισσότεροι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους- εμφανίστηκαν στην κρατική τηλεόραση λίγο πριν τις 20:00 τοπική ώρα.

«Αντιμετωπίζοντας την επιδεινούμενη κατάσταση, προσπαθήσαμε αρκετές φορές να πείσουμε τον Νταμίμπα να επικεντρώσει εκ νέου τη μετάβαση στο ζήτημα της ασφάλειας», ανέφερε η δήλωση που υπογράφει ο Τραόρε.

«Οι ενέργειες του Νταμίμπα μας έπεισαν σταδιακά ότι οι φιλοδοξίες του απομακρύνονταν από αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Αποφασίσαμε σήμερα να απομακρύνουμε τον Νταμίμπα», ανέφερε.

Ανακοινώθηκε επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00.

Το πού βρίσκεται ο αντισυνταγματάρχης Νταμίμπα δεν είναι γνωστό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι «ανησυχούν βαθιά» για τα γεγονότα στη Μπουρκίνα Φάσο και ενθάρρυναν τους πολίτες τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στη χώρα.

«Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιστρέψουν στην ηρεμία και την αυτοσυγκράτηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) καταδίκασε την κίνηση, δηλώνοντας ότι «επιβεβαιώνει την ανεπιφύλακτη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ανάληψη ή διατήρηση της εξουσίας με αντισυνταγματικά μέσα».

Πριν τα ξημερώματα, πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, μερικές από τις οποίες προέρχονταν από κοντά στο προεδρικό μέγαρο και τους κύριους στρατιωτικούς στρατώνες.

Μετά την ανατολή του ηλίου, η κανονικά πολυσύχναστη πόλη ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημη, με στρατιώτες στους δρόμους να κλείνουν ορισμένους δρόμους και να φρουρούν βασικά στρατηγικά σημεία.

Η κρατική τηλεόραση είχε σταματήσει να εκπέμπει και άλλοι πυροβολισμοί ακούστηκαν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο αντισυνταγματάρχης Νταμίμπα είπε ότι υπάρχει μια «σύγχυση» που δημιουργήθηκε από «εναλλαγές της διάθεσης» μεταξύ ορισμένων στρατιωτών καθώς εντάθηκαν οι φήμες για πραξικόπημα.

Προτρέποντας τους ανθρώπους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να αποφύγουν τις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατιωτικός ηγέτης είπε ότι «υπάρχουν διαπραγματεύσεις για να επαναφέρουν την ηρεμία και τη γαλήνη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα