ΑΘΗΝΑ
18:24
|
04.05.2024
Οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο μιας γυναίκας υπό κράτηση στο Ιράν μπήκαν στην τρίτη εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε όλο το Ιράν και αναφέρθηκαν απεργίες σε όλη την κουρδική περιοχή της χώρας το Σάββατο, καθώς οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο μιας γυναίκας υπό κράτηση μπήκαν στην τρίτη εβδομάδα, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Οι διαμαρτυρίες, που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης από το Ιρανικό Κουρδιστάν, έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη επίδειξη αντίθεσης στις κληρικές αρχές του Ιράν από το 2019, με δεκάδες νεκρούς σε αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στο Λονδίνο, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη και άλλες δυτικές πόλεις σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Ιρανούς διαδηλωτές, κρατώντας φωτογραφίες της Αμινί, η οποία πέθανε τρεις ημέρες αφότου συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής της Ισλαμικής Δημοκρατίας για «ακατάλληλη ενδυμασία».

Στο Ιράν, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις, όπως η Τεχεράνη, το Ισφαχάν, το Ραστ και το Σιράζ.

Στην παραδοσιακή επιχειρηματική συνοικία Μπαζάρ της Τεχεράνης, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φώναζαν «Θα σκοτωθούμε ένας προς έναν αν δεν ενωθούμε», ενώ αλλού απέκλεισαν έναν κεντρικό δρόμο με έναν φράχτη σχισμένο από την κεντρική κράτηση, όπως δείχνουν βίντεο που κοινοποιήθηκαν ευρέως από τον γνωστό λογαριασμό του Twitter Tavsir1500.

Οι μαθητές διαδήλωσαν επίσης σε πολλά πανεπιστήμια. Στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, δεκάδες συνελήφθησαν, είπε ο Tavsir1500. Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι ορισμένοι διαδηλωτές συνελήφθησαν σε μια πλατεία κοντά στο πανεπιστήμιο.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνει διαδηλωτές να δίνουν λουλούδια σε μέλη της αστυνομίας ταραχών στην Τεχεράνη, μια αναπαράσταση Ιρανών που κερδίζουν τον στρατό στο πλευρό τους στην Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις αναφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην κηδεία της Αμινί στις 17 Σεπτεμβρίου και επεκτάθηκαν στις 31 επαρχίες του Ιράν, με όλα τα στρώματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, να συμμετέχουν και πολλοί να απαιτούν την πτώση του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Εκατοντάδες τραυματίες

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι μια κυβερνητική καταστολή των διαδηλώσεων έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στο θάνατο τουλάχιστον 52 ανθρώπων, με εκατοντάδες τραυματίες. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι δεκάδες ακτιβιστές, φοιτητές και καλλιτέχνες έχουν συλληφθεί.

Στο Λονδίνο, περίπου 2.500 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους Ιρανοί, οργάνωσαν μια θορυβώδη διαμαρτυρία στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Στο Παρίσι, ένα πλήθος πολλών δεκάδων ανθρώπων κρατούσε ιρανικές σημαίες και φωτογραφίες θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις. Στη Μαδρίτη, μια Ιρανή έκοψε τα μαλλιά της κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν δεκάδες άνθρωποι, απηχώντας διαδηλώσεις στο Ιράν, όπου και γυναίκες κουνούσαν και έκαιγαν τα πέπλα τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Το νόμισμα του Ιράν πλησίασε τα ιστορικά χαμηλά τον Ιούνιο καθώς οι απελπισμένοι Ιρανοί αγόραζαν δολάρια για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους, εν μέσω ελπίδων ότι η πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις θα αναζωογονηθεί και ανησυχιών για τις οικονομικές συνέπειες της αναταραχής.

Το ριάλ υποχώρησε στα 331.200 ανά δολάριο ΗΠΑ, έναντι 321.200 την Παρασκευή, σύμφωνα με τον ιστότοπο συναλλάγματος Bonbast.com. Το νόμισμα είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό των 332.000 ανά δολάριο στις 12 Ιουνίου.

Οι ιρανικές αρχές λένε ότι πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύονται τις ταραχές για να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν το Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι τέσσερα μέλη των δυνάμεών τους και της εθελοντικής πολιτοφυλακής Basij σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε επιθέσεις στο Ζαχεντάν, πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιστάν-Μπαλουχιστάν.

Ανταλλαγή πυρών στο Ζαχεντάν

Η κρατική τηλεόραση είπε την Παρασκευή ότι 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στο Ζαχεντάν όταν άγνωστα άτομα άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικού τμήματος, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να ανταποδώσουν τα πυρά.

Οι αρχές κατηγόρησαν μια αυτονομιστική ομάδα από τη μειονότητα των Μπαλούτσι για την έναρξη των πυροβολισμών στο Ζαχεντάν. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο εξέχοντες μαχητές που συνδέονται με αυτήν την ομάδα σκοτώθηκαν.

Το IRNA δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει κατεστραμμένα αυτοκίνητα, ένα αναποδογυρισμένο και φλεγόμενο τρέιλερ ή λεωφορείο και φωτιές σε καμένα κτίρια και καταστήματα, περιγράφοντάς το ως πλάνα που δείχνουν «τι έκαναν οι τρομοκράτες στα καταστήματα των ανθρώπων χθες το βράδυ στο Ζαχεντάν».

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το βίντεο.

Οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράν, όπου οι αρχές είχαν προηγουμένως καταπνίξει την αναταραχή της κουρδικής μειονότητας που ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια.

Καταστήματα και επιχειρήσεις έκαναν απεργία σε 20 βορειοδυτικές πόλεις και κωμοπόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις εναντίον των ένοπλων κουρδικών κομμάτων της αντιπολίτευσης που εδρεύουν στο Ιράκ από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ανέφερε η κουρδική οργάνωση για τα δικαιώματα Hengaw.

Φοβούμενο μια εθνική εξέγερση και σε επίδειξη ισχύος, το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους στην κουρδική περιοχή του Ιράκ αυτή την εβδομάδα, αφού κατηγόρησε Ιρανούς Κούρδους αντιφρονούντες ότι εμπλέκονται στις ταραχές.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε νέες επιθέσεις από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιρακινό Κουρδιστάν το Σάββατο.

Ένα ανώτερο στέλεχος του Komala, ενός εξόριστου ιρανικού κουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος, είπε στο Reuters ότι δύο γραφεία του κόμματος στο όρος Χαλγκούρντ στο Ερμπίλ του Ιράκ χτυπήθηκαν από ιρανικούς βομβαρδισμούς.

Κούρδος αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι το ιρανικό πυροβολικό βομβάρδισε επίσης την περιοχή Τσομάν στο Ερμπίλ.

Η Ιρανή της οποίας ο θάνατος οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις ήταν ντροπαλή και απέφευγε την πολιτική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα