ΑΘΗΝΑ
23:00
|
24.04.2024
Το ένα μνημόνιο αφορά τη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιριών ενέργειας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και υπογράφηκε αφού ο Ντμπεϊμπά «έκλεψε» τις αρμοδιότητες του υπουργού Πετρελαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βάζοντας «τρικλοποδιά» και παρακάμπτοντας τον δικό του υπουργό Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν ο  Λίβυος («παράλληλος» με τον Φάθι Μπασάγα) πρωθυπουργός έστρωσε το κόκκινο χαλί σε υψηλόβαθμη τουρκική κυβερνητική αντιπροσωπεία που κατέφθασε από νωρίς στην Τρίπολη υπογράφοντας δύο μνημόνια συναντίληψης στον τομέα των υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου.

Προκειμένου ο Λίβυος πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά να παρακάμψει τις αντιρρήσεις του υπουργού Πετρελαίου έδωσε, την τελευταία στιγμή, τις αρμοδιότητες του τελευταίου στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ αλ Χουαμπίτζ ώστε να ανοίξει περαιτέρω το δρόμο για συνεκμετάλλευση λιβυκών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου και ανοικτά της ανατολικής Λιβύης (την οποία ο ίδιος δεν ελέγχει).  Αυτό τουλάχιστον κατήγγειλε ο ίδιος ο Λίβυος παραγκωνισμένος υπουργός Πετρελαίου, Μοχάμεντ Αούν, στην λιβυκή ιστοσελίδα Libya Update.  

Όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά έδωσε τα καθήκοντα του υπουργού Πετρελαόυ στον υπουργό Οικονομίας «για να προωθήσει μία ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία ώστε να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης».

Πράγματι, στις φωτογραφίες υπογραφής των δύο μνημονίων φιγουράρει ο Λίβυος υπουργός Οικονομίας αλ Χουαμπίτζ αντί του υπουργού Πετρελαίου αλ Αούν.

Εικόνα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πάντως εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιριών Ενέργειας σε «ξηρά και θάλασσα» προσθέτνοντας σε συνέντευξη Τύπου:

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο».

Σε ελάχιστο χρόνο από την υπογραφή των δύο τουρκο-λιβυκών μνημονίων αντέδρασε οργισμένα το εκλεγμένο λιβυκό κοινοβούλιο, το οποίο είναι και το μόνον αρμόδιο για την επικύρωση διεθνών, διμερών ή διακρατικών συμφωνιών της Λιβύης.

Σε ανακοίνωση του ξεκαθάρισε πως απορρίπτει τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα στην Τρίπολη ανάμεσα στην Τουρκία και την «λιβυκή κυβέρνηση ενότητας» του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, την οποία άλλωστε και δεν αναγνωρίζει, έχοντας διορίσει στη θέση του πρωθυπουργού από τον περασμένο Φεβρουάριο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών (και πρώην κυβερνητικό εταίρο του Ντμπεϊμπά) Φάθι Μπασάγα.

Η ελληνική αντίδραση

Η πολυμελής αποστολή της τουρκικής κυβέρνησης στη Λιβύη (στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, κ.α.) προκάλεσε νωρίτερα την έντονη ανησυχία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ζήτημα της «φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά» ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνοντας πως θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.  Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τονίζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στη συνέχεια σε ενημέρωση «συμμάχων και εταίρων» με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να συναντάται νωρίτερα σήμερα με το Γάλλο πρέσβη, Πατρίκ Μεζονάβ.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι συζήτησε με τον Γάλλο πρέσβη σχετικά με «εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα