ΑΘΗΝΑ
22:55
|
25.04.2024
Δύσκολος ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κεντροδεξιό GERB, ένα κόμμα που κατηγορείται για εκτεταμένη διαφθορά, τη δεκαετία που διατηρούσε την εξουσία, είναι ο νικητής των χθεσινών, τέταρτων μέσα σε έναν χρόνο, βουλευτικών εκλογών στην Βουλγαρία, χωρίς όμως να πετύχει αυτοδυναμία.

Με καταμετρημένο το 99% των ψηφοδελτίων, το GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ κερδίζει το 25,4% των ψήφων, ακολουθούμενο από το κεντρώο κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή», υπό την ηγεσία του Κίριλ Πετκόφ, με 20,2% των ψήφων. Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το DPS με 14,8%. Το φιλορωσικό κόμμα «Αναγέννηση» αναδείχθηκε τέταρτη δύναμη, με ποσοστό 10,21%, εκτοπίζοντας το βουλγαρικό σοσιαλιστικό κόμμα (BSP) το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 9,31%. Το κόμμα «Δημοκρατική Βουλγαρία» συγκέντρωσε 7,52% και η «Βουλγαρική Άνοδος» 4,68%.

Όπως όλα δείχνουν, ο κίνδυνος πολιτικής παράλυσης στη γειτονική χώρα παραμένει μεγάλος, καθώς το GERB θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνησης αφού τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα, έχουν απορρίψει οποιαδήποτε περίπτωση συνεργασίας με τον Μπορίσοφ, κατηγορώντας τον για εκτεταμένη διαφθορά κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του.

Την ίδια ώρα, ο εύθραυστος συνασπισμός μεταξύ του κόμματος του Πετκόφ και του βουλγαρικού σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος κατέρρευσε μετά από πρόταση μομφής τον περασμένο Ιούνιο, δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών αυτή τη φορά για να σχηματιστεί κυβέρνηση ακόμη και σε περίπτωση που πάρουν εντολή σχηματισμού, ενώ ο Πετκόφ έχει αποκλείσει οποιαδήποτε περίπτωση συγκυβέρνησης με τον Μπορίσοφ.

«Θέλουμε να σεβαστούμε την επιλογή του λαού», είπε ο Πέτκοφ στους δημοσιογράφους αργά την Κυριακή, παραδεχόμενος την ήττα του και λέγοντας ότι ο Μπορίσοφ είχε ελεύθερα χέρια για να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Μια παρατεταμένη περίοδος οικοδόμησης κυβερνητικού συνασπισμού – και ακόμη και η προοπτική πέμπτων εκλογών – θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα της Βουλγαρίας να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, ένα σχέδιο για την υιοθέτηση του ευρώ και τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα πολιτικά κόμματα, έχοντας επίγνωση των οικονομικών κινδύνων και της απογοήτευσης των ψηφοφόρων από την πολιτική αστάθεια, που φάνηκε και από το ισχνό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές – 25% στις 4 το απόγευμα – θα μπορούσαν να παραιτηθούν από τις διαφορές τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ισχυρή είναι η πιθανότητα συμμαχίας του GERB με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας και τους υπερεθνικιστές της παράταξης «Αναγέννηση», συνασπισμός μαθηματικά εφικτός, αλλά κοινωνικά μη αποδεκτός σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πετκόφ με το δημοκρατικό κόμμα και τους σοσιαλιστές, ενώ πολλοί αναλυτές δεν θεωρούν απίθανο και το σενάριο μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, υπό τον φιλορώσο πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα