ΑΘΗΝΑ
02:32
|
25.04.2024
Ξανά στις κάλπες η Βραζιλία στις 30 Οκτωβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νικητής του πρώτου γύρου των χθεσινών εκλογών στη Βραζιλία, αν και όχι με την ευρεία διαφορά που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αναδείχθηκε ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, με τη χώρα να οδηγείται σε δεύτερο γύρο στις 30 Οκτωβρίου.

Με καταμετρημένο το 99,74% των ψήφων, ο Λούλα υπερίσχυσε με 48,36% του αντιπάλου του Ζαΐρ Μπολσονάρου που συγκέντρωσε το 43,65%, σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βραζιλίας (TSE).

Σε δηλώσεις του ο ο 76χρονος πρώην πρόεδρος, ο οποίος κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 έως το 2010 εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο της 30ης Οκτωβρίου εναντίον του απερχόμενου προέδρου. «Σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, προηγούμασταν στις δημοσκοπήσεις όλων των ινστιτούτων, ακόμη και εκείνων που δεν ήθελαν να κερδίσουμε, και πάντα μου φαινόταν ότι θα κερδίζαμε αυτές τις εκλογές. Θέλω να σας πω ότι πρόκειται να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Είναι απλώς μια παράταση», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε οπαδούς του.

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου δήλωσε και ο Μπολσονάρου, υπογραμμίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω και ότι το κόμμα του είχε ένα καλό αποτέλεσμα στο Εθνικό Κογκρέσο. «Νικήσαμε το ψέμα, τώρα έχουμε μπροστά μας μια δεύτερη ευκαιρία», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ. 

Ο 67χρονος πρώην επικεφαλής του στρατού, που έφερε ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο απ’ ότι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και όλα δείχνουν ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει της εύνοιας της αστικής τάξης, είχε αμφισβητήσει τις δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν να χάνει από τον Λούλα στον πρώτο γύρο, λέγοντας ότι δεν εξέφραζαν τον ενθουσιασμό που είδε στην προεκλογική εκστρατεία, είχε ήδη προεκλογικά φτιάξει σενάρια αμφισβήτησης του αποτελέσματος, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστάσεις ανωμαλίας και επέμβασης του στρατού.

Από τους περισσότερους από 150 εκατομμύρια Βραζιλιάνους που είχαν δικαίωμα ψήφου χθες, σχεδόν το 80% άσκησε το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για τις οποίες οι ηγέτες του Εργατικού Κόμματος (PT), Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του Φιλελεύθερου Κόμματος, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ήταν τα φαβορί σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, ο Λούλα προηγούνταν με 50,7% των έγκυρων ψήφων, ενώ ο Μπολσονάρο ήταν στη δεύτερη θέση με 41% στην κούρσα για την προεδρία, στην οποία συμμετείχαν 11 υποψήφιοι.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μέχρι την τελευταία στιγμή τον πρώην πρόεδρο επικεφαλής των προθέσεων ψήφου από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, φτάνοντας ακόμα και να προβλέπουν την πιθανότητα νίκης του στον πρώτο γύρο.

Τα βασικά σημεία της εκστρατείας του Λούλα ήταν η καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας, η υπεράσπιση του Αμαζονίου και της βιοποικιλότητας της Βραζιλίας, και η οικονομική επανενεργοποίηση.

Ο αριστερός υποψήφιος ήταν ο πρώτος από τα φαβορί που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο στη γειτονιά Ασουνσιόν, στην πολιτεία του Σάο Πάολο.

«Αυτή η χώρα πρέπει επιτέλους να ανακτήσει το δικαίωμά της να είναι ευτυχισμένη (…) Θέλουμε μια χώρα που να ζει ειρηνικά, μια χώρα που να έχει ελπίδα, μια χώρα με μέλλον και μια χώρα που να μπορεί να παράγει και να οικοδομήσει το μέλλον της από τη συμμετοχή της κοινωνίας της», είπε ο Λούλα μετά την ψηφοφορία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα