ΑΘΗΝΑ
15:15
|
23.04.2024
«Δημοσιονομικές ακροβασίες», υποτίμηση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και «ταξικές επιλογές» καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αναποτελεσματική και βαθιά άδικη» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση του ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την οικονομική πολιτική που σκιαγραφείται από το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για «δημοσιονομικές ακροβασίες που προβλέπουν ότι η Γενική Κυβέρνηση θα διανύσει μια δημοσιονομική απόσταση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρωτογενές έλλειμμα του -1,7% το 2022 σε πρωτογενές πλεόνασμα +0,7% το 2023, με ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 μόλις 2,1%, σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης 5,3% που προβλέπεται για φέτος».

Επιπλέον, κατηγορεί την κυβέρνηση πως υποτιμά την εξέλιξη και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, όπως και τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσάπτει στην κυβέρνηση ότι «παρά την τεράστια δημοσιονομική επέκταση που πραγματοποίησε χωρίς σοβαρά κριτήρια, έχει μείνει πλέον από «καύσιμα», αφήνοντας σχεδόν απροστάτευτους τους πολίτες το 2023. Είναι ενδεικτικό ότι οι δημόσιες δαπάνες θα υποχωρήσουν ραγδαία κατά 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του ΑΕΠ».

Σε σχέση με τη φορολογία, σημειώνει πως «η συνέχιση της άδικης φορολογικής πολιτικής αποτυπώνεται και στο Προσχέδιο όπου προβλέπεται συγκεκριμένα, ότι το 2023 οι καταναλωτές θα ξαναπλήρωσουν τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον φόρων κατανάλωσης σε σχέση με το 2021 που πλήρωσαν το 2022, επιβαρυμένα όμως με ακόμα 700 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών κολοσσών παραμένει ακόμη εξαγγελία».

Σε σχέση με το επενδυτικό πλάνο της κυβέρνησης, τα εργασιακά και τον τρόπο διάθεσης των κοινοτικών πόρων, η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει ότι «το περιβόητο φιλο-επενδυτικό και φιλο-αναπτυξιακό μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να έχει μακράν τις χαμηλότερες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργεί εμπορικά ελλείμματα μαμούθ που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τα έσοδα του τουριστικού κλάδου. Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας είτε αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είτε απασχολείται με ελαστικές μορφές απασχόλησης τη στιγμή που σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021 το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2015.
Οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης χρησιμοποιούνται σαν καθρεφτάκια για ιθαγενείς από μια Κυβέρνηση που συνεχίζει να κατανέμει τους πόρους στη βάση του σχεδίου που κατασκεύασε με τους προνομιακούς συνομιλητές του Μεγάρου Μαξίμου και τη στιγμή που οι συμπολίτες μας βλέπουν γύρω τους τις δημόσιες υποδομές στην υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές να φθίνουν σε ποιότητα και να δοκιμάζονται επιχειρησιακά».


«Το τραπεζικό σύστημα για να παίξει στοιχειωδώς τον χρηματοδοτικό ρόλο του βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπερβάλλουσα ρευστότητα της ΕΚΤ και στους δανεικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που φυσικά όλοι μαζί δανειζόμαστε αλλά λίγοι και εκλεκτοί λαμβάνουν για να επενδύσουν», επισημαίνει.

«Ωστόσο οι βαθιά ταξικές επιλογές δεν μπορούν να κρυφτούν παρά τις αλχημείες του οικονομικού επιτελείου. Και η Νέα Δημοκρατία θα τιμωρηθεί αυστηρά από τους πολίτες για αυτές», καταλήγει το δελτίο τύπου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Κόντρα Μασκ-Αλμπανίζι: «Νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Νέα Αριστερά για τη φωτιά στη Σούδα: Η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τις αποτυχίες της

Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τον Καντ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα