ΑΘΗΝΑ
16:44
|
25.04.2024
Από τη σκηνή των Όσκαρ αρνήθηκε εκ μέρους του Μπράντο το βραβείο κατηγορώντας το Χόλιγουντ για διακρίσεις σε βάρος των ιθαγενών. Μπήκε στη μαύρη λίστα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σατσίν Λιτλφέδερ, η ιθαγενής Αμερικανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια, που έγινε γνωστή σε όλον τον πλανήτη, όταν το 1973 ανέβηκε στη σκηνή της απονομής των βραβείων Όσκαρ, για να αρνηθεί εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον «Νονό» του Κόπολα, πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Η ολιγόλεπτη ομιλία της που θεωρήθηκε μανιφέστο για τα δικαιώματα των ιθαγενών στην κινηματογραφική βιομηχανία σηματοδότησε την πρώτη φορά που κάποιος έκανε πολιτική δήλωση κατά τη διάρκεια της απονομής των κινηματογραφικών βραβείων.

«Δυστυχώς ο Μάρλον Μπράντο δεν μπορεί να δεχτεί αυτό το πολύ γενναιόδωρο βραβείο. Και οι λόγοι για αυτό είναι η αντιμετώπιση των Ινδιάνων της Αμερικής σήμερα από την κινηματογραφική βιομηχανία… και στην τηλεόραση σε επαναλήψεις ταινιών, καθώς και τα πρόσφατα γεγονότα στο Wounded Knee».

Νωρίτερα φέτος, σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο ‘Sacheen: Breaking The Silence’, η Σατσίν Λιτλφέδερ αποκάλυψε ότι μετά από αυτή τη δήλωση μπήκε στη «μαύρη λίστα» του Χόλιγουντ.

«Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος έκανε μια πολιτική δήλωση στα Όσκαρ», είπε κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ. «Ήταν η πρώτη τελετή των Όσκαρ που μεταδόθηκε μέσω δορυφόρου σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και ο Μάρλον την επέλεξε. Δεν είχα βραδινό φόρεμα, οπότε ο Μάρλον μου είπε να φορέσω την παραδοσιακή φορεσιά μου».

Τον περασμένο Αύγουστο η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών εξέδωσε μια «δήλωση συμφιλίωσης» όπου ζήτησε επίσημα συγγνώμη από την Λιτλφέδερ.

Η ηθοποιός, ινδιάνα Γιακούι και Απάτσι, και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών, εξέδωσε μια δήλωση μετά την ανακοίνωση της Ακαδημίας στην οποία ανέφερε ότι «εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόνο 50 χρόνια! Πρέπει να διατηρούμε την αίσθηση του χιούμορ μας ανά πάσα στιγμή. Είναι η μέθοδος επιβίωσής μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα