ΑΘΗΝΑ
06:08
|
25.04.2024
Νέο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο με τον Ερντογάν να επιμένει στην αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, καθώς τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 83,4% σε ετήσια βάση, έναντι 80,21% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Την ίδια στιγμή, και παρότι η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας της από τις αρχές του χρόνου, η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει την αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική της, μειώνοντας την περασμένη εβδομάδα, εκ νέου, τα βασικά επιτόκια στο 12% από 13%,.

Το κόστος ζωής εκτινάσσεται στη γειτονική χώρα με πολλούς πολίτες να αδυνατούν να καλύψουν πλέον βασικές ανάγκες και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πραγματικό πληθωρισμό διπλάσιο από αυτόν που ανακοινώθηκε.

Χαρακτηριστικά, η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), που αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 186% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, ενώ σημείωσε αύξηση 5,3% τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση των τιμών αποτελεί ένα καυτό θέμα στην Τουρκία, λιγότερους από 9 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Πολλοί Τούρκοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις αυτές, καθώς το 48% των εργαζομένων λαμβάνει τον βασικό μισθό, 5.500 λίρες, δηλαδή λιγότερα από 330 δολάρια.

Με τις προεδρικές εκλογές προ των πυλών, σε εννέα μήνες από τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρει ότι προτιμά την ανάπτυξη και τις εξαγωγές από τη σταθερότητα των τιμών, μιλώντας ενώπιον οικονομικού φόρουμ την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι «ο εχθρός μου είναι τα επιτόκια» και δεσμεύθηκε να τα μειώσει ακόμη περισσότερο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα