ΑΘΗΝΑ
00:36
|
24.04.2024
Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν επηρεάσει έντονα και τη βιομηχανία του Μπαγκλαντές τους τελευταίους μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 140 εκατομμύρια άνθρωποι στο Μπαγκλαντές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα εξαιτίας βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας.

Το μπλακ-άουτ προέκυψε στις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα) και, εξαιρουμένων κάποιων βορειοδυτικών περιοχών του Μπαγκλαντές, «όλη η υπόλοιπη χώρα έχει μείνει χωρίς ρεύμα», όπως ανέφερε εκπρόσωπος της κρατικής επιχείρησης ηλεκτροδότησης Bangladesh Power Development Board (BPDB).

Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντάκα, ενώ εκτιμάται ότι η επαναφορά της ηλεκτροδότησης μπορεί να χρειαστεί και πολλές ώρες, αφού ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί σε τι οφείλεται η αποτυχία.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει αποφασίσει την αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων παραγωγής ρεύματος που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, προκειμένου να περιορίσει το κόστος των εισαγωγών μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Αυτό έχει καταστήσει επισφαλή τη διαρκή ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και των τεράστιων βιομηχανιών που εδρεύουν στη χώρα. Οι μονάδες παραγωγής ρεύματος που λειτουργούν με πετρέλαιο προσέφεραν το 6% της συνολικής παραγωγή της χώρας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Φαρούκ Χασάν, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών και Εξαγωγέων Υφασμάτων του Μπαγκλαντές, δήλωσε πως η κατάσταση είναι τέτοια, που εργοστάσια υφασμάτων μένουν χωρίς ηλεκτροδότηση για 4 με 10 ώρες την ημέρα.

Το Μπαγκλαντές είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υφασμάτων του κόσμου (μετά την Κίνα). Υπολογίζεται πως αυτή η δραστηριότητα εξασφαλίζει πάνω από το 80% του συνολικού ξένου συναλλάγματος που εισέρχεται στη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας σημείωσε σε μια έκθεσή της ότι αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης του Μπαγκλαντές να μειωθεί από το περσίνο 7,1%, σε 6,6% για το τρέχον οικονομικό έτος.

Η εταιρεία Adani Power, του Ινδού μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι αναμένεται να ξεκινήσει να πουλάει ρεύμα στο Μπαγκλαντές.

Το προηγούμενο διάστημα, στη χώρα έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις, μεταξύ άλλων και για τις συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Αισιοδοξία ΣΕΒ για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο μέλλον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα