ΑΘΗΝΑ
10:55
|
02.12.2022
Ελληνοτουρκικά, ενέργεια, αμυντικές και στρατηγικές διμερείς σχέσεις και επενδύσεις τεχνολογικών ομίλων κυριάρχησαν στο τραπέζι της συνάντησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την παραβίαση της κυριαρχία της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων έδωσε σήμερα νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών με επικεφαλής τον προεδρεύοντα της επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων ,Άνταμ Σμιθ, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνη.

Ενημέρωσε τους Αμερικανούς βουλευτές για την επικίνδυνη όξυνση της κλιμάκωσης των απειλών από την γειτονική Τουρκία επισημαίνοντας πως αμφισβητεί απαράδεκτα την ελληνική κυριαρχία.

Τους εξήγησε ότι οι θέσεις της Ελλάδας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας. Επαναβεβαίωσε επίσης την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου σε αυτή τη βάση.

Ακολούθως εκθείασε τις ελληνο-αμερικανικές «στρατηγικές» σχέσεις χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικό» το επίπεδό τους.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διμερή στρατιωτική συνεργασία και το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) παρουσιάζοντας την χώρα μας ως «πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες επενδύσεις τεχνολογικών ομίλων όπως οι εταιρίες Amazon, Google και Microsoft εκτιμώντας πως με τον τρόπο αυτό θα κάνουν την Ελλάδα «κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων» (data).

Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε ενεργειακά ζητήματα, το ελληνο-τουρκικό κρεσέντο έντασης, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις επενδύσεις τεχνολογικών ομίλων.

Τέλος, τους ενημέρωσε για τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο και για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Ευρωπαίοι πολιτικοί στη Χάγη για επαναπροωθήσεις προσφύγων στη Λιβύη

Ο «ανθός» της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στην Αθήνα

Μπορεί η βιοποικιλότητα να αναστήσει ένα περιβαλλοντικό και πολιτικό κίνημα;

Η αρχή και το… τέλος του ΕΣΥ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα