ΑΘΗΝΑ
08:31
|
10.12.2022
Πλούσιο το πρόγραμμα της νέας σεζόν 2022-2023 στο φόντο των 80 χρόνων ιστορίας του Θεάτρου Τέχνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ένα πλούσιο ρεπερτόριο που συμπεριλαμβάνει 17 παραστάσεις, νέες φιλόδοξες παραγωγές, επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων αλλά και «δημιουργική ανακύκλωση» παλαιότερων παραγωγών το Θέατρο Τέχνης γιορτάζει φέτος τα 80 χρόνια από την έναρξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και εκπαιδευτικής προσφοράς.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη, παρουσιάζοντας σήμερα το πρόγραμμα παραστάσεων της σεζόν 2022-2023, τόνισε πως η 80ή επέτειος λειτουργίας του θεάτρου δίνει την ευκαιρία χάραξης νέας πορείας στο κατώφλι «μίας νέας άγνωστης εποχής». Τόνισε παράλληλα πως η θεατρική διαδικασία μπορεί να είναι πλέον μία «βιώσιμη διαδικασία» γιατί «μοναδική αμοιβή είναι το μέλλον».

Εικόνα

«Η δημιουργική ανακύκλωση, για την οποία τόσος λόγος γίνεται σήμερα, δεν είναι παρά η βάση της ίδιας της θεατρικής τέχνης. Όλες οι “ιστορίες” έχουν κατά κάποιο τρόπο ήδη ειπωθεί. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς τις ξαναγράφουμε ή πώς τις ξαναλέμε μέσα από το πρίσμα της εποχής μας, αλλά και τι νέες ιστορίες, τι νέα ζητήματα γεννιούνται σε έναν κόσμο που αλλάζει: Οι συνέπειες της κλιματικής-ενεργειακής-γεωπολιτικής κρίσης, ο τρόπος με τον οποίο καθορίζει πλέον τη ζωή μας η τεχνολογία, η εξέλιξη των ηθών, η ανατροπή των έμφυλων στερεοτύπων, η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη και τόσα άλλα ζητήματα που επιθυμούμε να προσεγγίσουμε μέσω νέων προγραμμάτων θεατρικής γραφής (“Δραματουργία Τώρα”) αλλά και παρουσίασης νέων θεατρικών κειμένων (“Δεύτερο κουδούνι”)».

Στο ρεπερτόριο κυριαρχούν μεγάλοι ξένοι (Σαίξπηρ, Ανούιγ, Καμύ, Φασμπίντερ) και Έλληνες συγγραφείς (Αριστοφάνης, Καμπανέλλης) αλλά και ενδιαφέροντα σύγχρονα (κυρίως) ελληνικά και ξένα έργα. Οι δύο βασικοί θεματικοί άξονες του ρεπερτορίου είναι: Γυναίκες που συγκρούονται με τα εμπόδια που τους θέτει η εποχή τους (Αντιγόνη, Στέλλα, Ελευθερία στη Βρέμη, Photograph 51, Γεφύρι της Άρτας) αλλά και το αποτύπωμα της εποχής μας στα ήθη (Παρεξήγηση, Αναζητώντας τον πατέρα, Υπερβολές, Τι να κάνουμε), ενώ η εαρινή περίοδος χαρακτηρίζεται εν γένει από πειραματικό χαρακτήρα.

Ακόμα, σημαντικοί σκηνοθέτες-σκηνοθέτιδες (όπως οι Θοδωρής Αμπαζής, Ιόλη Ανδρεάδη, Γιάννης Καλαβριανός, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Μαστοράκης, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννος Περλέγκας, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Χουβαρδάς, Τάκης Τζαμαργιάς) συνεργάζονται αλλά κυρίως ξανα-συνεργάζονται με το Θέατρο Τέχνης που ισχυροποιεί τους δεσμούς του με έναν όλο και πιο σταθερό πυρήνα συνεργατών.

Τέλος το έντυπο υλικό! Ζήτω τα ψηφιακά μέσα

Σε σχέση με τη βιωσιμότητα, πέρα από την -αναπόφευκτη- εδώ και χρόνια δημιουργική ανακύκλωση σκηνικών και κοστουμιών, το Θέατρο Τέχνης καταργεί από φέτος την εκτύπωση έντυπου υλικού, επιθυμώντας να επενδύσει περισσότερο στα ψηφιακά μέσα. Παράλληλα, αναζητά και προγραμματίζει τρόπους που θα του επιτρέψουν να αναβαθμίσει ενεργειακά τις σκηνές του.

Στόχος του θεάτρου, σύμφωνα με την Κάλμπαρη, είναι μία ουσιαστική επικοινωνία με τους φίλους του Θεάτρου Τέχνης, καθιστώντας το θέατρο χώρο όπου το κοινό μπορεί να έχει μία πιο «βιωματική» θεατρική εμπειρία μέσα από συμμετοχή σε ανοιχτές πρόβες, εργαστήρια, συναντήσεις, συζητήσεις με τους δημιουργούς κ.λπ. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο προχωρά στην επανίδρυση του «Σωματείου Φίλων Θεάτρου Τέχνης».

Τέλος, το «ψηφιακό ρεπερτόριο» του Θεάτρου Τέχνης, που θεσπίστηκε με αφορμή την πανδημία και παρουσίασε τα τελευταία δύο χρόνια μία σειρά από web και audio παραγωγές που δημιουργήθηκαν ειδικά για το διαδίκτυο, συνεχίζεται και φέτος με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ. Συγκεκριμένα, ψηφιακή πρεμιέρα θα κάνουν το web και το audio έργο που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό ψηφιακών έργων που προκήρυξε το 2021 το Θέατρο Τέχνης με θέμα «Και τα στόματα εφωνάξαν όσα αισθάνετο η καρδιά».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.theatro-technis.gr/.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα σε ανθρώπους», στον πολυχώρο Vault

Βιβλιοπαρουσίαση: «Χωρίς αφεντικά – Μια νέα οικονομία για έναν καλύτερο κόσμο»

Εκτελούνται… Περφόρμανς: Η Είσοδος Απαγορεύεται

Ξανά φωτιά κοντά σε υπηρεσίες του Εθνικού Θεάτρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα