ΑΘΗΝΑ
19:07
|
26.04.2024
Οι χώρες του OPEC+ αποφάσισαν σήμερα στη Βιέννη τη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα από τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλήγμα για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αυξήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή ώστε να μειωθούν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου ενόψει και των αμερικανικών ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών της 8ης Νοέμβρη αποτελεί η σημερινή απόφαση του OPEC+  για μείωση  της ημερήσιας παραγωγής κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η κίνηση αναμένεται να σημάνει νέο ράλι στις διεθνείς τιμές «μαύρου χρυσού» που έως και λίγο πριν την απόφαση του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγικών χωρών κυμαινόταν κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια που ήταν πριν τρεις μήνες.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να αναγκάσει τις ΗΠΑ να διαθέσουν ακόμη ένα μέρος από τα στρατηγικά τους αποθέματα προκειμένου να συγκρατήσουν την αύξηση της τιμής των καυσίμων τουλάχιστον στα αμερικάνικα πρατήρια βενζίνης.

Δεν έγινε πάντως άμεσα σαφές ποιες χώρες θα προχωρήσουν στη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής και εάν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η Σαουδική Αραβία.

Σε μία πρώτη αντίδραση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, από τη Χιλή όπου βρίσκεται, δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ «εργάζεται προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ενέργεια στις αγορές και πως θα διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές».Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου εάν είναι απογοητευμένος από τη σύμμαχο των ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, αρκέστηκε να αναφέρει πως η Ουάσιγκτον έχει «πολλαπλά συμφέροντα με την Σαουδική Αραβία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα