ΑΘΗΝΑ
02:38
|
27.04.2024
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προτείνει ενεργειακή ένωση και μόνιμη εξοικονόμηση ενέργειας με επενδύσεις σε διάφορες πηγές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις βασικές προτάσεις για μία «γνήσια ενιαία ενεργειακή πολιτική» κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με άρθρο του στους Financial Times που έχει τίτλο: «Η Ε.Ε. χρειάζεται τώρα μία γνήσια ενεργειακή ένωση».

Ο Μισέλ κάλεσε τις 27 χώρες-μέλη να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να καταφέρουν, με κάποιο τρόπο, να κατεβάσουν τις τιμές ενέργειας και να καλύψουν τα «κενά» που δημιουργούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η ενέργεια είναι σαν το αίμα που ρέει στις φλέβες των οικονομιών μας» αναφέρει ο Μισέλ επισημαίνοντας ότι οι εισαγωγές ενέργειας της Ε.Ε. ξεπέρασαν από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2022 τα 380 δισ. ευρώ.

Ακολούθως πρότεινε μία «νέα ενεργειακή στρατηγική» που να αντιμετωπίζει την κρίση και θα προετοιμάσει το δρόμο για μία «ανθεκτική, βιώσιμη οικονομία» ζητώντας «μόνιμη» εξοικονόμηση ενέργειας στη βάση τεσσάρων προτάσεων.

Πρότεινε έτσι:

  • Μόνιμη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
  • Εξασφάλιση του ενεργειακού ανεφοδιασμού μέσω της διαφοροποίησης πηγών και της δραστικής μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία.
  • Επενδύσεις σε έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία πάνω στον τομέα της Ενέργειας με στόχο τη μείωση του κόστους

Με όλα αυτά ο Σαρλ Μισέλ θεωρεί πως είναι εφικτή μία «γνήσια» ενεργειακή ένωση μεταξύ των 27 της ΕΕ, καταλήγοντας:

«Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους έκανε την Ε.Ε. να δημιουργήσει την τραπεζική ένωση, να εξασφαλίσει την σταθερότητα του τραπεζικού τομέα. Η πανδημία μας δίδαξε να ενώσουμε τους πόρους στον τομέα της υγείας. Έτσι αναπτύξαμε και φτιάξαμε εμβόλια για όλους τους πολίτες της Ε.Ε., ανεξαρτήτως πού ζουν. Τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο με τον τομέα της ενέργειας με στόχο μία αληθινή ενεργειακή ένωση. Το να κάνουμε πολύ λίγα, πολύ αργά, δεν είναι επιλογή. Είναι ώρα να κάνουμε ένα κβαντικό άλμα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα