ΑΘΗΝΑ
17:33
|
25.04.2024
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση προτείνει αύξηση των δαπανών για την αμυντική της θωράκιση κατά σχεδόν 9,8% για το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ρωσική» απειλή βλέπει και η Νορβηγία, η οποία εξετάζει αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά σχεδόν 9,8% για το 2023 για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 η κεντροαριστερή κυβέρνηση προτείνει να διατεθούν 75,8 δισεκ, κορώνες (7,4 δισεκ. ευρώ) στις ένοπλες δυνάμεις, δηλαδή 6,8 δισεκ. κορώνες περισσότερες σε σχέση με φέτος.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Νορβηγίας και της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπγιόρν Αρίλντ Γκραμ. «Ο πόλεμος έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομίας αλλά και ανθρωπιστικές συνέπειες», πρόσθεσε.

Μέλος του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία μοιράζεται σύνορα μήκους 198 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στην Αρκτική και σκοπεύει με τον αυξημένο προϋπολογισμό να ενισχύσει τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα αποθέματα πυρομαχικών της και τη φύλαξη της χώρας.

Επιπλέον μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την αντικατάσταση εξοπλισμού που δόθηκε στην Ουκρανία αλλά και για νέες δωρεές για το 2023. Το Όσλο έχει ήδη προσφέρει στο Κίεβο 22 ολμοβόλα, αντιαρματικά όπλα και αντιαεροπορικούς πυραύλους, ελαφρά τεθωρακισμένα και ατομικό εξοπλισμό.

Να σημειωθεί πώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα χρειαστεί τη στήριξη και άλλων κομμάτων για να περάσει τον προϋπολογισμό, στον οποίο ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα