ΑΘΗΝΑ
14:04
|
19.04.2024
Η επικεφαλής του ΔΝΤ βλέπει τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, μην αποκλείοντας διεθνή ύφεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαύρα μαντάτα για την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας έφερε με την αποψινή ομιλία της στο πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα διέκρινε νέα αύξηση των κινδύνων ύφεσης της διεθνούς οικονομίας το ίδιο 24ωρο που οικονομολόγοι της ΕΚΤ προέβλεπαν συνέχιση της αύξησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανήγγειλε ότι ο οργανισμός θα αναθεωρήσει εκ νέου τις προβλέψεις για την διεθνή οικονομική ανάπτυξη το 2023 προβλέποντας νέα μείωση. Δεν απέκλεισε μάλιστα συρρίκνωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 4 τρις. δολάρια ως το 2026.

«Όπως θα δείτε στην ενημερωμένη μας Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (Outlook) την επόμενη εβδομάδα, θα υποβαθμίσουμε την ανάπτυξη για το επόμενο έτος», είπε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας: «Θα επισημάνουμε ότι οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται».

«Βιώνουμε μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία, από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας σε έναν κόσμο πιο εύθραυστο με μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και πιο συχνές και καταστροφικές φυσικές καταστροφές», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Επισήμανε στη συνέχεια ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, που ήδη πλήττονται σκληρά από τις συνέπειες της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα