ΑΘΗΝΑ
08:33
|
23.04.2024
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας άρχισε τώρα να διαμαρτύρεται για τις αστρονομικές τιμές πώλησης του αμερικάνικου LNG.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την έναρξη των διαδοχικών κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία η Γερμανία άρχισε να νιώθει τις συνέπειες στην οικονομία και τη βιομηχανία της και να βγάζει γλώσσα στον πιο «στενό» υποτίθεται σύμμαχό της, τις ΗΠΑ.

Ο Γερμανός «Πράσινος» Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ μιλώντας την Τετάρτη στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung έριξε ανοικτά «σπόντες» στις ΗΠΑ για το φυσικό αέριο που πωλούν στη Γερμανία και τις άλλες χώρες της ΕΕ σε «αστρονομικές τιμές».

«Ορισμένες χώρες, ακόμη και οι φιλικές, πετυχαίνουν αστρονομικές τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό φυσικά δημιουργεί προβλήματα που πρέπει να τα συζητήσουμε…Οι ΗΠΑ στράφηκαν σε εμάς όταν εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου και ως αποτέλεσμα αξιοποιήθηκαν στην Ευρώπη τα εθνικά αποθέματα. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να υπάρχει αλληλεγγύη και για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Πρότεινε στην ΕΕ να χρησιμοποιήσει την ισχύ της στην αγορά και να οργανώσει «την έξυπνη και συντονισμένη» αγοραστική συμπεριφορά των κρατών – μελών της ώστε μεμονωμένες χώρες να μην ξεπερνούν η μία την άλλη, ανεβάζοντας τις τιμές στην παγκόσμια αγορά.

«Η δύναμη της ευρωπαϊκής αγοράς είναι τεράστια. Πρέπει μόνο να χρησιμοποιηθεί» πρόσθεσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν στραφεί στο αμερικανικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) με αποτέλεσμα οι εξαγωγές των αμερικανικών εταιριών στις 27 χώρες-μέλη να καλύπτουν πλέον το 45% των εισαγωγών από 28% που ήταν το 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα