Εξέχοντες Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανανέωσαν την έκκληση για την επιστροφή της στήλης της Ροζέτας από το Βρετανικό Μουσείο στην Αίγυπτο, 200 χρόνια αφότου η αποκρυπτογράφησή της ξεκλείδωσε τα μυστικά της ιερογλυφικής γραφής και σηματοδότησε τη γέννηση της Αιγυπτιολογίας.
Η διαδικτυακή καμπάνια των αρχαιολόγων έχει συγκεντρώσει 2.500 υπογραφές μέχρι στιγμής και στοχεύει στο «να μάθουν οι Αιγύπτιου τι τους έχει αφαιρεθεί», δήλωσε η Μόνικα Χάνα, ασκούσα καθήκοντα πρύτανη του Κολλεγίου Αρχαιολογίας στην αιγυπτιακή πόλη Ασουάν.
Η πέτρα της Ροζέτα χρονολογείται το 196 π.Χ. και ανακαλύφθηκε από τον στρατό του Ναπολέοντα στη βόρεια Αίγυπτο το 1799. Έγινε βρετανική ιδιοκτησία μετά την ήττα του Ναπολέοντα σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Αλεξάνδρειας του 1801, μαζί με άλλες αρχαιότητες που βρέθηκαν από τους Γάλλους, και στάλθηκε στη Βρετανία, όπου εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Φέροντας επιγραφές του ίδιου κειμένου σε ιερογλυφικά, αιγυπτιακά και αρχαία ελληνικά, η στήλη της Ροζέτα χρησιμοποιήθηκε από τον Γάλλο Jean-Francois Champollion για να αποκρυπτογραφήσει τα ιερογλυφικά το 1822, ξεκλειδώνοντας έτσι την κατανόηση της αρχαίας αιγυπτιακής γλώσσας και του αντίστοιχου πολιτισμού.
Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι έχουν ζητήσει στο παρελθόν την επιστροφή του ευρήματος, αλλά ελπίζουν ότι οι αυξανόμενες κινήσεις από τα δυτικά μουσεία για την επιστροφή αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από χώρες υπό αποικιακή κυριαρχία θα ενισχύσουν στην παρούσα φάση τον σκοπό τους.
«Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα αντικείμενα τελικά θα αποκατασταθούν επειδή ο ηθικός κώδικας των μουσείων αλλάζει, είναι απλώς θέμα το πότε», τόνισε η Μόνικα Χάνα, προσθέτοντας για τον τρόπο με τον οποίο αφαιρέθηκε ότι η στήλη της Ροζέτας αποτελεί «σύμβολο πολιτιστικής βίας και πολιτιστικού ιμπεριαλισμού».