ΑΘΗΝΑ
03:37
|
20.09.2024
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν ρυθμίσεις που να εξυπηρετούν τους επενδυτές έναντι των δημόσιων επιχειρήσεων στο Μεξικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, Τατιάνα Κλούθιερ παραιτήθηκε σήμερα, ενώ η μεξικανική κυβέρνηση δίνει διαπραγματευτική μάχη με τις ΗΠΑ και τον Καναδά για θέματα ενέργειας.

Η Κλούθιερ δήλωσε πως είχε πει στον πρόεδρο της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ πως σκόπευε να παραιτηθεί, λίγο αφότου η διαφωνία με τις ΗΠΑ για τα ενεργειακά οξύνθηκε. Η παραίτησή της έγινε άμεσα δεκτή.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν συνομιλίες επίλυσης διαφορών με το Μεξικό στις 20 Ιουλίου. Οι ενστάσεις των ΗΠΑ, τις οποίες υιοθέτησε και ο Καναδάς, αφορούν την ενεργειακή πολιτική του Μεξικού. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ εξανίστανται για τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, για ένα μεξικανικό νόμο που δίνει προτεραιότητα στις κρατικές εταιρείες και για άλλες ρυθμίσεις, που οι επενδυτές θεωρούν ότι τους βλάπτουν.

Λόγω της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά, οι ΗΠΑ απέκτησαν το δικαίωμα να απαιτήσουν την επίλυση των διαφορών, καθώς το Μεξικό υπόκειται στον κίνδυνο τιμωρητικών εμπορικών δασμών. Η συμφωνία προβλέπει πως σε περίπτωση διαφορών, αυτές θα πρέπει να λυθούν εντός 75 ημερών, ειδάλλως το θέμα θα μπορεί να τεθεί σε επιτροπή διαφορών.

Η παραίτηση της Κλούθιερ έρχεται λίγες μέρες μετά το πέρας της αρχικής διορίας. Ωστόσο, Αμερικανοί και Μεξικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στο ίδιο επίπεδο.

Σχολιάζοντας την παραίτηση της Κλούθιερ, ο ΑΜΛΟ δήλωσε πως «επιμείναμε να παραμείνει, ωστόσο είναι μια γυναίκα με πεποιθήσεις». Η πρώην υπουργός ευχαρίστησε τον Ομπραδόρ για το ότι της έδειξε πως «δεν υπάρχει εξάντληση, μπούχτισμα ή εμπόδιο που να μη μπορεί να ξεπεραστεί όταν πρόκειται για την υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος».

Η Κλούθιερ υπήρξε άλλοτε μέλος του κεντροδεξιού αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN). Στη συνέχεια, όμως, συμμάχησε με τον Ομπραδόρ και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρεία της χώρας το 2018.

(Πηγή: Reuteurs)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα