ΑΘΗΝΑ
14:37
|
05.05.2024
Η ίδια έχει πει ότι το γράψιμο αποτελεί μια πολιτική πράξη, που ανοίγει τα μάτια μας μπροστά στην κοινωνική ανισότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2022 απονέμεται στη Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία, «για το θάρρος και την κλινική οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

Η Ανί Ερνό γεννήθηκε το 1940 και μεγάλωσε στη μικρή πόλη Yvetot της Νορμανδίας, όπου οι γονείς της είχαν ένα καφέ – παντοπωλείο. Η πορεία της προς τη συγγραφή ήταν μακρά και επίπονη.

Μια από τις σημαντικότερες πεζογράφους της Γαλλίας, έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο έργο της που βασίζεται στην προσωπική της εμπειρία, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο Τα χρόνια (2008). Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το βραβείο Booker το 2019.

Η ίδια έχει πει ότι το γράψιμο αποτελεί μια πολιτική πράξη, που ανοίγει τα μάτια μας μπροστά στην κοινωνική ανισότητα. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί τη γλώσσα ως «μαχαίρι», όπως το αποκαλεί, για να σκίσει τα πέπλα της φαντασίας, εξετάζοντας με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες τις έντονες ανισότητες σχετικά με το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Απεβίωσε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

«Ο τρελός του χωριού»: Η σκοτεινή όψη της ελληνικής υπαίθρου μέσα σε μια φωτογραφία

Όχι άλλη τοξικότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα