ΑΘΗΝΑ
02:02
|
27.04.2024
Το Πεντάγωνο ενοχλήθηκε που Facebook και Twitter αφαίρεσαν τα «παιχνίδια» του από τις πλατφόρμες τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αν η κατασκοπευτική βιβλιογραφία μας έχει διδάξει κάτι, είναι ότι οι μυστικοί πράκτορες αγαπούν τα «παιχνίδιά» τους. Επίσης, προφανώς, δεν τους αρέσει πολύ όταν κάποιος απειλεί να τους τα αφαιρέσει.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ, το Πεντάγωνο πρόκειται να διενεργήσει έναν «σαρωτικό έλεγχο» των πρακτικών των ψυχολογικών επιχειρήσεων (PSYOP) του αμερικανικού στρατού που βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά από προσπάθειες του Facebook και του Twitter να αφαιρέσουν ψεύτικους, φορτισμένους με προπαγάνδα λογαριασμούς bot που συνδέονται με τον αμερικανικό στρατό. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί άνθρωποι στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι μ’ αυτή την εξέλιξη.

«Οι μάχιμοι διοικητές ήταν ενθουσιασμένοι», είπε στην Ποστ μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. «Ήταν πολύ πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες δυνατότητες. Οι εργολάβοι άμυνας ήταν εξίσου πρόθυμοι να συνάψουν προσοδοφόρες διαβαθμισμένες συμβάσεις που θα επέτρεπαν αυτές τις μυστικές επιχειρήσεις επιρροής».

Ενώ οι λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο περιεχόμενο που επέλεξαν να αφαιρέσουν το Facebook και το Twitter από τις πλατφόρμες τους είναι λιγοστές, αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στην Ποστ ότι οι περισσότερες από τις καταργήσεις έγιναν τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια. Μια ιδιαίτερα τρανταχτή περίπτωση παραπληροφόρησης ήταν η διαρροή μιας ψεύτικης ιστορίας που αφορούσε κλοπή ανθρωπίνων οργάνων, σχεδιασμένη για να ενθαρρύνει μια ρήξη μεταξύ Αφγανιστάν και Ιράν.

Είναι σημαντικό, τόνισε η ανώνυμη πηγή στην Ποστ, να επισημανθεί ότι οι εν λόγω πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν κατέβασαν το στρατιωτικό περιεχόμενο των ΗΠΑ για χάρη, ξέρετε, της αλήθειας. Αντίθετα, στελέχη όπως ο Ντέιβιντ Αγκράνοβιτς, διευθυντής του Facebook για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών, αναφερόταν στο εν λόγω ζήτημα ως μια «στρατιωτική αποτυχία», προειδοποιώντας ουσιαστικά το Υπουργείο Άμυνας ότι αν αυτοί (σ.σ Facebook) μπορούν να εξαλείψουν τους ψεύτικους λογαριασμούς, το ίδιο θα κάνουν και οι αντίπαλοί τους».

«Αυτό που είπε [ο Αγκράνοβιτς]», τόνισε στην εφημερίδα η ίδια ανώνυμη πηγή, «ήταν το εξής απλό: ‘Παιδιά, σας έπιασαν. Αυτό είναι πρόβλημα’».

Παιχνίδια σε «ξένη» παιδική χαρά

Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είναι ένθερμοι υποστηρικτές των ψυχολογικών επιχειρήσεων μέσω των social media, με βασικό επιχείρημα το γνωστό όρο του «whataboutism», δηλαδή αν το κάνουν άλλα έθνη, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;

«Οι αντίπαλοί μας δραστηριοποιούνται απολύτως στον τομέα των πληροφοριών», δήλωσε στη Ποστ ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας. «Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα κρυφό σε αυτόν τον χώρο. Η εκχώρηση ενός ολόκληρου τομέα σε έναν αντίπαλο δεν θα ήταν συνετό. Χρειαζόμαστε όμως ισχυρότερα προστατευτικά κιγκλιδώματα».

Στο τέλος της ημέρας, όλα αυτά μπορεί να είναι παιχνίδια του Πενταγώνου, αλλά παίζονται σε μια παιδική χαρά, που δεν είναι δική τους. Το Facebook και το Twitter «κυβερνούν» στα δικά τους «κουβαδάκια» και είναι μέσα στα δικαιώματά τους να αφαιρούν οποιοδήποτε περιεχόμενο κρίνουν ακατάλληλο. Εν τέλει, τόσο καιρό αυτό δεν τους ζητούσαμε να κάνουν;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα