ΑΘΗΝΑ
04:39
|
20.09.2024
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σχεδόν σίγουρος πως στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση για κοινή στάση στα ενεργειακά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν ανεξήγητα αισιόδοξος για την πιθανότητα ομοφωνίας στην ΕΕ σε σχέση με νέα μέτρα για την μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο εμφανίστηκε το απόγευμα στην Πράγα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Ισχυρίστηκε ότι διαμορφώνεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένας  «κοινός τόπος» πως θα πρέπει να υπάρξει μία «κοινή δραστική παρέμβαση» για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο που έχουν γιγαντωθεί κυρίως λόγω των κυρώσεων της ΕΕ στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και της απαίτησης των ΗΠΑ για «ρωσική ενεργειακή απεξάρτηση» ώστε να ωφεληθούν οι αμερικανικές εταιρίες παραγωγής και εξαγωγής LNG.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση» υποστήριξε σε επόμενο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι έστω και αργά η ΕΕ «πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένη να αξιοποιήσει τη μεγάλη δύναμη που έχει ως ευρωπαϊκή οικογένεια να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον εφοδιασμό».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά επανέλαβε ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του «δεν πρόκειται» να αφήσουν «καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη».

Συνέχισε παρατηρώντας πως «όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλα τα συμπεράσματά τους».

Στη συνέχεια ωστόσο έτεινε ξανά το χέρι στην κυβέρνηση Ερντογάν ζητώντας «διάλογο». Ζήτησε έτσι να υπάρξει «μία αποκλιμάκωση εντάσεων, να καθίσουμε να συζητήσουμε, να οικοδομήσουμε εκ νέου μέτρα εμπιστοσύνης αλλά κυρίως να μπορέσουμε να κάτσουμε στο τραπέζι για το θέμα που μας απασχολεί και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα