ΑΘΗΝΑ
09:23
|
02.06.2024
Ο πρόεδρος της Καταλονίας απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και υποσχέθηκε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάσεις ξέσπασαν χθες το βράδυ μεταξύ των δύο κύριων κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όταν το σκληροπυρηνικό κόμμα Junts εγκατέλειψε την περιφερειακή κυβέρνηση συνασπισμού, αφήνοντας την περιοχή στα χέρια της μειοψηφίας της πιο μετριοπαθούς Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC).

Τα δύο κόμματα, τα οποία σχημάτισαν συνασπισμό μετά τις περιφερειακές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2021, έχουν βαθιές και μακροχρόνιες διαφωνίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο επίτευξης του κοινού τους στόχου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Το ERC θέλει μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, ενώ το Junts τάσσεται υπέρ μιας πιο συγκρουσιακής και μονομερούς προσέγγισης για την απόσχιση από την Ισπανία.

Τα πράγματα κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ο πρόεδρος της Καταλονίας, Pere Aragonès, ο οποίος ανήκει στο ERC, απέλυσε τον αντιπρόεδρό του, Jordi Puigneró, ο οποίος ανήκει στο Junts , αφού προέκυψε ότι το κόμμα σχεδίαζε να ζητήσει ψηφοφορία δυσπιστίας στην κυβέρνηση του Aragonès. Την Παρασκευή, μετά από ψηφοφορία στην οποία το 55,7% των μελών του ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από τον συνασπισμό, το Junts ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Ο Aragonès απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων περιφερειακών εκλογών και είπε ότι η κυβέρνησή μειοψηφίας του «θα αφοσιωθεί 100% στην εξυπηρέτηση του κοινού». Υποσχέθηκε επίσης ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση στο λεγόμενο καταλανικό ζήτημα από τον συντηρητικό προκάτοχό του, Μαριάνο Ραχόι, ζήτησε σταθερότητα σε μια περίοδο μαζικής διεθνούς αναταραχής.

«Το να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις είναι θεμελιώδες», είπε. «Υποστηρίζω τη σταθερότητα όταν πρόκειται για την καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση. Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες της καταλανικής κυβέρνησης, θα προσφέρουμε πάντα ένα προτεταμένο χέρι στο όνομα του διαλόγου για την επίτευξη συμφωνίας στην καταλανική κοινωνία».

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του ERC σημαίνει ότι ο Aragonès θα πρέπει να συνάψει συμφωνίες με άλλα κόμματα για να προωθήσει τη νομοθετική του ατζέντα. Το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την έγκριση του περιφερειακού προϋπολογισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας δέχτηκε «σοβαρή» κυβερνοεπίθεση

Ινδία: Μεγάλο προβάδισμα του συνασπισμού του πρωθυπουργού Μόντι στις εκλογές

Κασσελάκης: Να ηττηθεί η αλαζονεία του 41%

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα