ΑΘΗΝΑ
09:11
|
02.07.2024
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε μια σαρωτική σειρά ελέγχων εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένου ενός μέτρου για την αποκοπή της Κίνας από ορισμένα τσιπ ημιαγωγών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε μια σαρωτική σειρά ελέγχων εξαγωγών την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένου ενός μέτρου για την αποκοπή της Κίνας από ορισμένα τσιπ ημιαγωγών που κατασκευάζονται οπουδήποτε στον κόσμο με αμερικανικό εξοπλισμό, επεκτείνοντας κατά πολύ την εμβέλειά της στην προσπάθειά της να επιβραδύνει την τεχνολογική και στρατιωτική πρόοδο του Πεκίνου, μεταδίδει το Reuters.

Οι κανόνες, ορισμένοι από τους οποίους τίθενται σε ισχύ άμεσα, βασίζονται σε περιορισμούς που στάλθηκαν με επιστολές φέτος στους κορυφαίους κατασκευαστές εργαλείων KLA Corp (KLAC.O), Lam Research Corp (LRCX.O) και Applied Materials Inc (AMAT.O), από τους οποίους απαιτούν να σταματήσουν τις αποστολές εξοπλισμού σε εργοστάσια εξ ολοκλήρου κινεζικής ιδιοκτησίας που παράγουν προηγμένα λογικά τσιπ.

Η σειρά των μέτρων θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ προς την μεταφορά τεχνολογίας στην Κίνα από τη δεκαετία του 1990. Εάν είναι αποτελεσματικά, θα μπορούσαν να παρακωλύσουν τη βιομηχανία κατασκευής τσιπ της Κίνας αναγκάζοντας αμερικανικές και ξένες εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνολογία των ΗΠΑ να διακόψουν την υποστήριξη ορισμένων από τα κορυφαία εργοστάσια και σχεδιαστές τσιπ της Κίνας.

«Αυτό θα κάνει τους Κινέζους να πάνε χρόνια πίσω», δήλωσε ο Τζιμ Λιούις, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, ο οποίος είπε ότι οι πολιτικές παραπέμπουν στους σκληρούς κανονισμούς της στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

«Η Κίνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την παραγωγή τσιπ… αλλά αυτό θα την επιβραδύνει πραγματικά».

Σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους την Πέμπτη κατά την προεπισκόπηση των κανόνων, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πολλά από τα μέτρα αποσκοπούν στο να εμποδίσουν ξένες εταιρείες να πουλήσουν προηγμένα τσιπ στην Κίνα ή να προμηθεύσουν τις κινεζικές εταιρείες με εργαλεία για να φτιάξουν τα δικά τους προηγμένα τσιπ. Παραδέχθηκαν, ωστόσο, ότι δεν είχαν εξασφαλίσει καμία υπόσχεση ότι τα συμμαχικά έθνη θα εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα και ότι οι συζητήσεις με αυτά τα έθνη βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι μονομερείς έλεγχοι που εφαρμόζουμε θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν προσχωρήσουν άλλες χώρες», δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Και κινδυνεύουμε να βλάψουμε την τεχνολογική ηγεσία των ΗΠΑ εάν οι ξένοι ανταγωνιστές δεν υπόκεινται σε παρόμοιους ελέγχους».

Η επέκταση των εξουσιών των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών στην Κίνα τσιπ που κατασκευάζονται με αμερικανικά εργαλεία βασίζεται στη διεύρυνση του λεγόμενου κανόνα ξένου άμεσου προϊόντος. Προηγουμένως επεκτάθηκε για να δώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ εξουσία να ελέγχει τις εξαγωγές τσιπ που κατασκευάζονται στο εξωτερικό στον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies Co Ltd (HWT.UL) και αργότερα για να σταματήσει τη ροή ημιαγωγών στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Μπάιντεν εφάρμοσε τους διευρυμένους περιορισμούς στις κινεζικές IFLYTEK, Dahua Technology και Megvii Technology, εταιρείες που προστέθηκαν στη λίστα οντοτήτων το 2019 λόγω ισχυρισμών ότι βοήθησαν το Πεκίνο στην καταστολή της μειονότητας των Ουιγούρων.

Οι κανόνες που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμποδίζουν επίσης τις αποστολές μιας ευρείας σειράς τσιπ για χρήση σε κινεζικά συστήματα υπερυπολογιστών. Οι κανόνες ορίζουν έναν υπερυπολογιστή ως κάθε σύστημα με περισσότερα από 100 petaflops υπολογιστικής ισχύος σε μια επιφάνεια 6.400 τετραγωνικών ποδιών, ένας ορισμός που δύο πηγές του κλάδου είπαν ότι θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει ορισμένα εμπορικά κέντρα δεδομένων σε κινεζικούς τεχνολογικούς γίγαντες.

Ο Έρικ Σάγιερς, ειδικός σε θέματα αμυντικής πολιτικής στο American Enterprise Institute, είπε ότι η κίνηση αντανακλά μια νέα προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να συγκρατήσει τις προόδους της Κίνας αντί να επιδιώκει απλώς να ισοπεδώσει τους όρους ανταγωνισμού.

«Το πεδίο εφαρμογής του κανόνα και οι πιθανές επιπτώσεις είναι αρκετά εντυπωσιακές, αλλά το ζήτημα θα κριθεί φυσικά στις λεπτομέρειες της εφαρμογής», πρόσθεσε.

Εταιρείες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να παλεύουν με την τελευταία δράση των ΗΠΑ, με τις μετοχές των κατασκευαστών εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών να πέφτουν.

Η Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών, η οποία εκπροσωπεί τους κατασκευαστές τσιπ, είπε ότι μελετά τους κανονισμούς και προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «εφαρμόσουν τους κανόνες με στοχευμένο τρόπο – και σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους – για να βοηθήσουν στην ισότητα των όρων ανταγωνισμού».

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν την κορυφαία κινεζική εταιρεία κατασκευής τσιπ μνήμης YMTC και 30 άλλες κινεζικές οντότητες σε έναν κατάλογο εταιρειών που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να επιθεωρήσουν, εντείνοντας τις εντάσεις με το Πεκίνο και ξεκινώντας μία αντίστροφη μέτρηση 60 ημερών που θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ αυστηρότερες κυρώσεις.

Οι εταιρείες προστίθενται στον μη επαληθευμένο κατάλογο όταν οι αρχές των ΗΠΑ δεν μπορούν να ολοκληρώσουν επιτόπιες επισκέψεις για να προσδιορίσουν εάν είναι αξιόπιστη η λήψη ευαίσθητης τεχνολογίας των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τους προμηθευτές των ΗΠΑ να προσέχουν περισσότερο κατά την αποστολή σε αυτές.

Σύμφωνα με μια νέα πολιτική που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, εάν μια κυβέρνηση εμποδίσει τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε εταιρείες που βρίσκονται στη μη επαληθευμένη λίστα, οι αρχές των ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τη διαδικασία για την προσθήκη τους στη λίστα οντοτήτων μετά από 60 ημέρες.

Η εισαγωγή της YMTC στη λίστα οντοτήτων θα κλιμακώσει τις ήδη αυξανόμενες εντάσεις με το Πεκίνο και θα αναγκάσει τους Αμερικανούς προμηθευτές της να αναζητήσουν δύσκολες άδειες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προτού τους στείλουν ακόμη και τα πιο χαμηλής τεχνολογίας είδη.

Οι νέοι κανονισμοί θα περιορίσουν επίσης σοβαρά τις εξαγωγές αμερικανικού εξοπλισμού σε κινέζους κατασκευαστές τσιπ μνήμης και θα επισημοποιήσουν τις επιστολές που αποστέλλονται στη Nvidia Corp (NVDA.O) και την Advanced Micro Devices Inc (AMD) (AMD.O) που περιορίζουν τις αποστολές στην Κίνα τσιπ που χρησιμοποιούνται σε υπερυπολογιστές συστήματα στα οποία βασίζονται τα έθνη σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και άλλων στρατιωτικών τεχνολογιών.

Το Reuters ανέφερε πρώτο τις βασικές λεπτομέρειες των νέων περιορισμών στους κατασκευαστές τσιπ μνήμης, συμπεριλαμβανομένης μιας αναβολής για ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και τις κινήσεις για διεύρυνση των περιορισμών στις αποστολές στην Κίνα τεχνολογιών από τις KLA, Lam, Applied Materials, Nvidia και AMD.

Το υπουργείο βιομηχανίας της Νότιας Κορέας ανέφερε σε δήλωση το Σάββατο ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διακοπή στην προμήθεια εξοπλισμού για την υπάρχουσα παραγωγή chip της Samsung (005930.KS) και της SK Hynix (000660.KS) στην Κίνα.

Ωστόσο, ήταν απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί η αβεβαιότητα μέσω διαβουλεύσεων με τις αρχές ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ χαρακτήρισε την κίνηση κατάχρηση εμπορικών μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της «τεχνολογικής ηγεμονίας» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Κίεβο για πρώτη φορά ο Βίκτορ Όρμπαν

Πράσινο φως από τον Μαδούρο για επανέναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ

Η απάτη της Μαρίν Λεπέν

Σαουδική Αραβία: Ανακαλύφθηκαν επτά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα