ΑΘΗΝΑ
19:17
|
20.05.2024
Η αστυνομία σκότωσε τρεις κρατούμενους μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αφού οργάνωσαν μια εξέγερση στη φυλακή την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία των Φιλιππίνων σκότωσε τρεις κρατούμενους μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αφού οργάνωσαν μια εξέγερση στη φυλακή την Κυριακή που είχε ως αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να μαχαιρώνεται και μία πρώην γερουσιαστής της αντιπολίτευσης να κρατηθεί για λίγο όμηρος σε μια αποτυχημένη απόπειρα διαφυγής από την εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα, είπε η αστυνομία, μεταδίδει το Associated Press.

Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας, στρατηγός Ροντόλφο Αζουρίν Τζούνιορ, δήλωσε ότι η πρώην γερουσιαστής Λέιλα ντε Λίμα δεν τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για έλεγχο μετά την θρασύτατη απόπειρα απόδρασης και σύλληψη ομήρων στο κέντρο κράτησης κρατουμένων υψηλού προφίλ στο κύριο αστυνομικό στρατόπεδο στη Μητρόπολη Μανίλα.

Ένας από τους τρεις κρατούμενους μαχαίρωσε έναν αστυνομικό που παρέδιδε πρωινό μετά τα ξημερώματα σε ανοιχτό χώρο, όπου οι κρατούμενοι μπορούν να ασκηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Ένας αστυνομικός σε έναν πύργο φρουρού έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς και στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε δύο από τους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του Αμπού Σαγιάφ, Ιντάνγκ Σουσουκάν, όταν αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, είπε η αστυνομία.

Ο τρίτος κρατούμενος έτρεξε στο κελί της ντε Λίμα και την κράτησε για λίγο όμηρο, αλλά σκοτώθηκε επίσης από αστυνομικούς κομάντος, είπε ο Αζουρίν.

«Είναι ασφαλής. Καταφέραμε να επιλύσουμε γρήγορα το περιστατικό μέσα στο κέντρο κράτησης», είπε ο Αζουρίν στους δημοσιογράφους και δικαιολόγησε την ενέργεια της αστυνομίας να πυροβολήσει τους κρατούμενους. «Η Ντε Λίμα κρατούνταν ήδη όμηρος – έπρεπε να αφήσουμε αυτή την πολύ κρίσιμη κατάσταση να συνεχιστεί;»

Ο Σουσουκάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για δεκάδες δολοφονίες και αποκεφαλισμούς ομήρων, συμπεριλαμβανομένων ξένων τουριστών, και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις συνελήφθη πριν από δύο χρόνια στη νότια πόλη του Νταβάο.

Οι άλλοι δύο τρόφιμοι, ο Αρνέλ Καμπιντόι και ο Φελιτσιάνο Σουλαγιάο Τζούνιορ, ήταν ύποπτα μέλη της Dawlah Islamiyah, μιας μουσουλμανικής μαχητικής ομάδας που έχει συνδεθεί με βομβαρδισμούς και άλλες θανατηφόρες επιθέσεις στο νότο της χώρας. Συνελήφθησαν το 2019 στην προαστιακή πόλη Κεζόν στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και αντιμετώπιζαν κατηγορίες όπως ο Σουσουκάν, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της αστυνομίας.

Πολλοί μαχητές που ανήκουν στον Abu Sayyaf, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Φιλιππίνες έχουν συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα ως τρομοκρατική οργάνωση, και στη Dawlah Islamiyah έχουν ευθυγραμμιστεί με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο αστυνομικός που μαχαιρώθηκε με αυτοσχέδιο μαχαίρι βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο, είπε ο Αζουρίν. Ένας άλλος κρατούμενος τραυματίστηκε από την έξαψη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπενχούρ Αμπάλος είπε ότι οι τρεις σκοτωμένοι κρατούμενοι οργάνωσαν την εξέγερση σε μια προσπάθεια να διαφύγουν και δεν στόχευσαν συγκεκριμένα την ντε Λίμα.

Αφού οι δύο μαχητές πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν, ο τρίτος τρόφιμος έτρεξε στο κελί της ντε Λίμα και την πήρε όμηρο, δένοντάς της τα μάτια και στοχεύοντας ένα αμβλύ αντικείμενο στο στήθος της. Ο τρόφιμος ζήτησε ένα ελικόπτερο για να δραπετεύσει κατά τη διάρκεια μιας σύντομης διαπραγμάτευσης και αργότερα ζήτησε νερό, δίνοντας την ευκαιρία σε έναν αστυνομικό να τον πυροβολήσει ενώ του έδινε νερό, είπε ο Αμπάλος.

Η Ντε Λίμα είπε στη γερουσιαστή της αντιπολίτευσης Ρίσα Χοντιβέρος, που την επισκέφτηκε, ότι φοβόταν ότι θα σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. «Γιατί να πεθάνω τώρα όταν μπορεί να απελευθερωθώ σύντομα;» ανέφερε η Χοντιβέρος ότι της είπε η ντε Λίμα. «Και κάτι μέσα της της είπε να μείνει ακίνητη».

Η Ντε Λίμα κρατείται από το 2017 και αντιμετωπίζει δίκη για κατηγορίες για ναρκωτικά που λέει ότι κατασκευάστηκαν από τον πρώην Πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε και τους αξιωματούχους του σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν την κριτική της για τη θανατηφόρα καταστολή των παράνομων ναρκωτικών, η οποία έχει αφήσει χιλιάδες ως επί το πλείστον ασήμαντους υπόπτους νεκρούς και πυροδότησε έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως πιθανό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Έχει απαλλαγεί σε μία από τις τρεις υποθέσεις και τουλάχιστον δύο μάρτυρες απέσυραν τις καταθέσεις τους εναντίον της, λένε οι βοηθοί της.

Ο Ντουτέρτε, ο οποίος επέμεινε στην ενοχή της ντε Λίμα, παραιτήθηκε από το αξίωμα στις 30 Ιουνίου στο τέλος της ταραχώδους εξαετούς θητείας του και τον διαδέχθηκε ο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, ο γιος ενός πρώην δικτάτορα που ανατράπηκε το 1986 σε μια δημοκρατική εξέγερση.

Ο Αμπάλος επισκέφτηκε τη Ντε Λίμα και μετέδωσε μια πρόταση του προέδρου για μεταφορά της σε άλλο χώρο κράτησης, αλλά εκείνη απέρριψε την προσφορά, είπε ο Αμπάλος, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η επανεμφάνιση τέτοιων περιστατικών.

Το 2005, κρατούμενοι μουσουλμάνοι μαχητές του Abu Sayyaf ηγήθηκαν της πολιορκίας μιας φυλακής υψίστης ασφαλείας σε άλλο αστυνομικό στρατόπεδο της Metro-Manila, όπου είχαν έδρα οι ειδικές δυνάμεις σε μια άλλη αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης. Η αστυνομία εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση με δακρυγόνα και αυτόματα όπλα, αφού οι μαχητές αρνήθηκαν να παραδοθούν, σκοτώνοντας 22 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων διοικητών του Αμπού Σαγιάφ.

Σε μια εξουσιοδοτημένη από το δικαστήριο συνέντευξη στο Associated Press στο συγκρότημα της φυλακής τον Μάρτιο, η ντε Λίμα εμφανίστηκε απτόητη από την πολυετή κράτηση της στην παλιά εγκατάσταση, η οποία περιβάλλεται από έναν λαβύρινθο από ψηλούς τοίχους από σκυρόδεμα και στην κορυφή της σκουριασμένα συρματοπλέγματα και πύργους φρουρών. Φρουροί των φυλακών οπλισμένοι με τουφέκια επίθεσης περιφέρονταν συνεχώς και παρακολουθούσαν.

«Είμαι μαχήτρια», είπε τότε η πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Γραμματέας Δικαιοσύνης σε δημοσιογράφο του AP. «Είναι δύσκολο, αλλά μπορώ να τα καταφέρω».

«Δεν μπορώ ποτέ να χάσω την ελπίδα μου», είπε η 63χρονη ντε Λίμα.

Η πολυετής κράτηση της Ντε Λίμα έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις για άμεση απελευθέρωσή της από το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορισμένους νομοθέτες των ΗΠΑ και ειδικούς του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνείς φύλακες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ναυάγιο στην Πύλο: Ξεκινά στις 21/5 η δίκη για την πολύνεκρη τραγωδία

Η πορτογαλική νεολαία πέφτει στα δόκανα της Ακροδεξιάς

Δημοσκόπηση Οpinion Poll: Μικρή αύξηση ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

ΣτΕ: Αναβολή λειτουργίας λόγω επισκευών-Πού θα μεταφερθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα