ΑΘΗΝΑ
12:48
|
20.04.2024
Ο τυφώνας Τζούλια πλησίασε την κεντρική ακτή της Καραϊβικής της Νικαράγουας αργά το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τυφώνας Τζούλια πλησίασε την κεντρική ακτή της Καραϊβικής της Νικαράγουας αργά χθες το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, αφού έπληξε το νησί Σαν Αντρές της Κολομβίας σε ένα κοντινό πέρασμα αμέσως μετά την αναβάθμιση του από τροπική καταιγίδα το απόγευμα, αναφέρει το CBS News. Θα μπορούσε επίσης να φέρει έντονες βροχοπτώσεις στο νότιο Μεξικό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, είπαν οι μετεωρολόγοι.

Η Τζούλια αναβαθμίστηκε από τροπική καταιγίδα σε τυφώνα το βράδυ του Σαββάτου, με μέγιστες σταθερούς ανέμους 75 mph, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC). Μια καταιγίδα ορίζεται ως τυφώνας όταν οι μέγιστοι παρατεταμένοι άνεμοι της φθάνουν τα 74 mph, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Από αργά το βράδυ του Σαββάτου, η καταιγίδα είχε επίκεντρο περίπου 65 μίλια δυτικά του νησιού Σαν Αντρές της Κολομβίας και 80 μίλια βορειοανατολικά του Μπλούφιλντς της Νικαράγουας. Κινούνταν δυτικά με 16 mph.

Δεν υπήρξαν πρώτες αναφορές για τις επιπτώσεις της καταιγίδας στο Σαν Αντρές. Το NHC ανέφερε σε μια πρώτη προειδοποίησή του ότι η Τζούλια θα μπορούσε να φέρει «απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες και κατολισθήσεις από έντονες βροχοπτώσεις» σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Αμερικής και στο νότιο Μεξικό.

Η Τζούλια αναμενόταν να φτάσει στη Νικαράγουα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, προέβλεψε το NHC. Θα διασχίσει τη Νικαράγουα την Κυριακή και στη συνέχεια θα φτάσει στις ακτές του Ειρηνικού της Ονδούρας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Γουατεμάλας τη Δευτέρα, ανέφερε το NHC. Είναι μια περιοχή ήδη κορεσμένη από εβδομάδες έντονων βροχοπτώσεων.

Το NCH ανέφερε ότι η Τζούλια θα μπορούσε να ρίξει οπουδήποτε από 5 έως 15 ίντσες βροχής στη Νικαράγουα. Η υπόλοιπη Κεντρική Αμερική μπορούσε να δει οπουδήποτε από 4 έως 12 ίντσες.

Ο Ισθμός του Τεχουαντεπέκ στο Μεξικό θα μπορούσε να δεχθεί βροχή μεταξύ 2 και 6 ιντσών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, είπε το NHC, και είναι πιθανές ξαφνικές πλημμύρες.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο είχε κηρύξει «μέγιστο συναγερμό» στο Σαν Αντρές καθώς και στα νησιά Προβιντένσια στα βόρεια και ζήτησε από τα ξενοδοχεία να προετοιμάσουν χώρο για να προστατέψουν τον ευάλωτο πληθυσμό. Αξιωματούχοι στο Σαν Αντρές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στους κατοίκους στις 6 το πρωί του Σαββάτου για να περιορίσουν τον κόσμο στους δρόμους. Οι αεροπορικές πτήσεις προς τα νησιά ανεστάλησαν.

Οι αρχές της Νικαράγουας εξέδωσαν προειδοποίηση για όλους τους τύπους πλοίων να αναζητήσουν ασφαλές λιμάνι καθώς ο τυφώνας ακολούθησε μια γενική πορεία προς την περιοχή Μπλούφιλντς και Λαγκούνα ντε Πέρλας.

Ο Γκιγιέρμο Γκονζάλες, διευθυντής του Συστήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών της Νικαράγουας, δήλωσε στα επίσημα μέσα ενημέρωσης ότι άτομα υψηλού κινδύνου είχαν απομακρυνθεί από τις παράκτιες περιοχές μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο στρατός είπε ότι παρέδωσε ανθρωπιστικές προμήθειες στο Μπλούφιλντς και το Λαγκούνα ντε Πέρλας για διανομή σε 118 προσωρινά καταφύγια.

Στο Μπλούφιλντς, ωστόσο, η ζωή φαινόταν ελάχιστα να άλλαξε το βράδυ του Σαββάτου και οι άνθρωποι εξέφρασαν απροθυμία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στη Γουατεμάλα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τζούλια θα μπορούσε να βυθίσει 10 διαμερίσματα στα ανατολικά, στο κέντρο και στα δυτικά της χώρας – μια περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από αυτή τη βροχερή περίοδο και όπου συγκεντρώνονται οι φτωχότεροι άνθρωποι.

Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, οι καταιγίδες έχουν προκαλέσει 49 επιβεβαιωμένους θανάτους και έξι άνθρωποι αγνοούνται. Δρόμοι και εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσαν αξιωματούχοι της Γουατεμάλας.

Στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αυτή τη βροχερή περίοδο, οι χειρότερες βροχοπτώσεις αναμένονται τη Δευτέρα και την Τρίτη, δήλωσε ο Φερνάντο Λόπες, υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι άνοιξαν 61 καταφύγια με τη δυνατότητα να στεγάσουν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα