ΑΘΗΝΑ
16:19
|
28.04.2024
Ζήτησαν αποτελεσματικά μέτρα προειδοποιώντας πως δεν μπορούν να αφήσουν τον πληθωρισμό να είναι «ανεξέλεγκτο τρένο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα προειδοποίηση για τον διαφαινόμενο κίνδυνο διεθνούς ύφεσης, μεταξύ άλλων λόγω του υψηλού πληθωρισμού σε δεκάδες χώρες της Δύσης, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ρευστότητα της κινέζικης οικονομίας, απηύθυναν σήμερα οι επικεφαλής τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πρώτη ήταν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο των δύο διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών  ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού «αρχίζει πραγματικά να δαγκώνει». Χτύπησε «καμπάνα» με βάση την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι περίπου το 1/3 της διεθνούς οικονομίας θα έχει φέτος και το 2023 τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης. Ανέφερε επίσης ότι ως το 2026 θα έχουν χαθεί από την παγκόσμια παραγωγή περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

IMF, World Bank summit opens today (10)

Παράλληλα, η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους κεντρικούς τραπεζίτες να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα προειδοποιώντας πως δεν μπορούν να αφήσουν τον πληθωρισμό να είναι «ανεξέλεγκτο τρένο». Η ίδια πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ βλέπει «ένα σημαντικό πρόβλημα» και στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, όπου η μεταβλητότητα συμπιέζει την ανάπτυξη.

Ανάλογες προειδοποιήσεις έκανε στη συνέχεια και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας που διέβλεψε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος παγκόσμιας συρρίκνωσης» εντός του 2023 και ότι η ισχύς του δολαρίου αποδυναμώνει τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, αυξάνοντας το χρέος τους σε επαχθή επίπεδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα