ΑΘΗΝΑ
13:29
|
06.05.2024
Ο Ινδός Υπ. Εξ. επέλεξε να μην προ-ανακοινώσει την ψήφο της Ινδίας στον ΟΗΕ σχετικά με την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την κατάσταση στην Ουκρανία σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμάνιαμ Τζαϊσανκάρ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αυστραλό ομόλογό του στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης που φιλοξενήθηκε στο κτίριο του αυστραλιανού κοινοβουλίου στην Καμπέρα.

«Έχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Θεωρούμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός, ούτε των συμμετεχόντων ούτε και της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ.

«Ως χώρα του παγκόσμιου νότου, έχουμε από πρώτο χέρι δει πόσο (η σύγκρουση) έχει επηρεάσει χώρες με χαμηλό εισόδημα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σχετικά με τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα λιπάσματα», συμπλήρωσε ο Ινδός Υπ.Εξ.

Ερωτώμενος για το εάν η Ινδία θα στηρίξει την κίνηση των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσουν την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία, ο Τζαϊσανκάρ απάντησε πως, «είναι ζήτημα σύνεσης και τακτικής» η Ινδία να μην ανακοινώνει τις ψήφους της εκ των προτέρων.

Επιπλέον, ο Τζαϊσανκάρ σχολίασε πως οι σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία «έχουν υπηρετήσει καλά τα συμφέροντα» της.

Η Ινδία αποτελεί σημαντικό αγοραστή όπλων από τη Ρωσία. Σχολιάζοντας σχετικά, ο Ινδός Υπ.Εξ. δήλωσε πως «για πολλές δεκαετίες, οι δυτικές χώρες δεν προμήθευαν την Ινδία με όπλα και, στην πραγματικότητα, προέκριναν ως προνομιακό συνεργάτη μία στρατιωτική δικτατορία δίπλα μας», αναφερόμενος στις σχέσεις Δύσης και Πακιστάν.

Από τη μεριά του, ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών, Πέννυ Γουόνγκ σχολίασε πως βλέπει θετικά τη δήλωση του Ινδού Πρωθυπουργού, Ναρέντα Μόντι προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν πως «η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου».

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν πως η ρωσο-ουκρανική σύρραξη δεν υποσκάπτει τον Τετραμερή Διάλογο για την Ασφάλεια, γνωστό ως Quad, στον οποίο οι δύο χώρες συμμετέχουν από κοινού με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

«Θεωρώ πως ο Quad λειτουργεί εξαιρετικά καλά», δήλωσε ο Γουονγκ. «Νομίζω πως ο βαθμός στρατηγικής εμπιστοσύνης και στρατηγικής συνέπειας μεταξύ των συμβεβλημένων χωρών είναι βαθύς και ισχυρός».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μπάιντεν συναντά τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα