ΑΘΗΝΑ
15:56
|
03.05.2024
Για την έρευνα για τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην επικεφαλής της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, μαζί με τους Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ  κέρδισαν το Νόμπελ Οικονομίας 2022 «για την έρευνα για τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις”, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Ο Μπερνάνκι ήταν πρόεδρος της Federal Reserve από το 2006 έως το 2014 και τώρα βρίσκεται στο Brookings Institute στην Ουάσιγκτον, ο Ντάιαμοντ είναι καθηγητής στο University of Chicago Booth School of Business και ο Ντίμπβιγκ είναι καθηγητής στο Olin Business School του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σαιντ Λούις.

Η επιτροπή Νόμπελ είπε ότι το έργο τους στις αρχές της δεκαετίας του 1980 «βελτίωσε σημαντικά την κατανόησή μας για το ρόλο των τραπεζών στην οικονομία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια χρηματοπιστωτικών κρίσεων», και έδειξε γιατί είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών. Πρόσθεσαν ότι αυτό ήταν «ανεκτίμητο» κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008-09 και της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ο Μπεν Μπερνάνκι σε ένα έγγραφο του 1983 έδειξε με στατιστική ανάλυση και ιστορικές πηγές, ότι οι τραπεζικές κινήσεις οδήγησαν σε χρεοκοπίες τραπεζών και αυτός ήταν ο μηχανισμός που μετέτρεψε μια σχετικά συνηθισμένη ύφεση στην ύφεση της δεκαετίας του ’30, την πιο δραματική στον κόσμο και σοβαρή κρίση που έχουμε δει στη σύγχρονη ιστορία», δήλωσε ο Τζον Χάσλερ, μέλος της επιτροπής για το Νόμπελ Οικονομικών.

Η πλειοψηφία των προηγούμενων βραβευθέντων ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο δύο γυναίκες έχουν κερδίσει ποτέ, η Έλινορ Όστρομ το 2009 και η  Έστερ Ντούφλο το 2019.

Το βραβείο είναι το τελευταίο από τα φετινά Νόμπελ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας.

Πηγή: ot.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα