ΑΘΗΝΑ
16:39
|
02.11.2024
Σε τέσσερα σιρόπια της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Maiden Pharmaceuticals βρέθηκαν ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως αντιψυκτικά. Πέθαναν τουλάχιστον 69 παιδάκια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες παιδάκια πέθαναν τους τελευταίους τρεις μήνες στην Γκάμπια όχι μόνον λόγω οξείας νεφρικής ανεπάρκειας αλλά εξαιτίας του ακόλουθου φονικού συνδυασμού: Την ανικανότητα μίας κυβέρνησης να προσφέρει ποιοτικές βασικές υπηρεσίες υγείας και το φάρμακο-φαρμάκι που διέθεσε η ινδική φαρμακοβιομηχανία Maiden Pharmaceuticals, προκαλώντας το θάνατο σε βάρος δεκάδων παιδιών μίας αναπτυσσόμενης αφρικανικής χώρας.

Κάτοικοι της Γκάμπιας εκφράζουν την οργή τους σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την ξένη φαρμακοβιομηχανία που ίσως ευθύνεται για τον θάνατο των παιδιών, για την κατάρρευση του συστήματος υγείας και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση το θέμα. Τέσσερα σιρόπια για τον βήχα και την καταρροή, όλα της ινδικής εταιρείας Maiden Pharmaceuticals, θεωρούνται ύποπτα για τους θανάτους.

Οι έρευνες που διεξάγουν οι τοπικές αρχές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να δείξουν τελικά εάν τα φάρμακα που χορηγήθηκαν σε περίπου 70 παιδιά έως πέντε των από τον περασμένο Αύγουστο προκάλεσαν το θάνατό τους καθώς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περιείχαν «απαράδεκτα υψηλές» ποσότητες διαιθυλαινογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται ευρέως ως αντιψυκτικά και η κατάποση μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Ο ΠΟΥ σήμανε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα και ζήτησε να αποσυρθούν αυτά τα σιρόπια από την κυκλοφορία. Μόνο στην Γκάμπια διανέμονται, όμως ο ΠΟΥ δεν θεωρεί απίθανο να κυκλοφορούν και αλλού, μέσω «ανεπίσημων» οδών, κυρίως στην Αφρική, όπου οι έλεγχοι συχνά είναι ανεπαρκείς.

Εικόνα

Τα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα: πώς ξέφυγαν από τους ελέγχους αυτά τα νοθευμένα προϊόντα και γιατί η Γκάμπια, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ήταν η μόνη που τα εισήγαγε;

Πολλοί γονείς αφηγήθηκαν το δράμα που έζησαν, κρατώντας στα χέρια τις φωτογραφίες των παιδιών τους.

Εγκληματική κυβερνητική αδράνεια

Οι αρχές της Γκάμπιας είχαν προειδοποιηθεί τουλάχιστον από τα τέλη Ιουλίου. Αρχικά ανέφεραν ως πιθανή αιτία των θανάτων, εκτός από τα σιρόπια, το βακτήριο E.coli, το οποίο διαδόθηκε λόγω των πλημμυρών. Σταδιακά όμως, τα σιρόπια αναδείχθηκαν στον κυριότερο «ύποπτο».

Μικρά παιδιά συνέχισαν να πεθαίνουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Οι αρχές διέταξαν την ανάκληση των σιροπιών στις 23 Σεπτεμβρίου.

«Ήρθε η ώρα να κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της και να σταματήσει το εμπόριο αυτών των ειδών επειδή, αν δεν κάνουν τίποτα και εισαχθούν και άλλα σιρόπια οι συνέπειες θα είναι τρομερές», είπε η Μαριάμα Κουγιατέχ, μια 30χρονη μητέρα που έχασε τον γιο της, τον Μούσα, τον περασμένο μήνα.

Μόλις το Σάββατο ο πρόεδρος Αντάμα Μπάροου απευθύνθηκε στον λαό. Έδωσε εντολή να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η εισαγωγή των νοθευμένων φαρμάκων και ζήτησε να ιδρυθεί ένα εργαστήριο ελέγχου. Την επομένη, ανέστειλε την άδεια του εισαγωγέα των σιροπιών.

Ταυτόχρονα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα. Όμως, το τραγικά καθυστερημένο διάγγελμα του προέδρου, που ήρθε μετά το θάνατο περίπου 70 παιδιών,  δεν κατεύνασε την λαϊκή οργή.

«Ο πρόεδρος Μπάροου έπρεπε να απολύσει τον υπουργό Υγείας. Αντί γι αυτό, του πλέκει το εγκώμιο. Θέλουμε δικαιοσύνη για τα παιδιά» είπαν στους δημοσιογράφους αρκετοί από τους γονείς των παιδιών που πέθαναν άδικα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Ενωμένο Κόμμα (UDP) κατηγόρησε τον πρόεδρο για «απάθεια». «Μια πληγωμένη χώρα αναρωτιέται ποια άλλα φάρμακα που διαθέτει στην αγορά της είναι νοθευμένα ή επικίνδυνα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Σύστημα υγείας υπό κατάρρευση

Το υγειονομικό σύστημα της Γκάμπιας είναι διαβόητα αναποτελεσματικό. Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 ετών φτάνει στους 49,4 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις ενώ στη Γερμανία, για παράδειγμα, είναι μόνο 3,7. Στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που περιλαμβάνει ως κριτήρια την υγεία, την εκπαίδευση και το επίπεδο διαβίωσης, η Γκάμπια είναι στην 174η θέση σε σύνολο 191 χωρών.

Το UDP και άλλοι ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τους θανάτους. «Είμαστε κατάπληκτοι» από την αντίδραση της κυβέρνησης, είπε η Νάνσι Τζάλοου, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Bridges. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο χωρίς να χάσει τη θέση του κανένας αξιωματούχος ενώ εδώ «όλοι πάνε κανονικά στη δουλειά τους την επομένη», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Αχμαντού Λαμίν Σαματέχ απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί διαβεβαιώνοντας πως…η κυβέρνηση θα βάλει «το μαχαίρι βαθιά μέχρι το κόκκαλο».

Τι σας θυμίζει;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Κέμι Μπάντενοχ νέα επικεφαλής των Συντηρητικών της Βρετανίας

20 ημέρες έκαναν να λύσουν το πρόβλημα με το βακτήριο στο νερό των φοιτητικών εστιών

Ρατσιστικά σχόλια Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο: «Ποιος είναι πιο Έλληνας; Αυτός ή εγώ;»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα