ΑΘΗΝΑ
07:22
|
02.05.2024
«Οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία, για όσο χρειαστεί».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινό ανακοινωθέν εξέδωσαν οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο της G7 σήμερα. Σύμφωνα με αυτό, η G7 δεσμεύεται να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Στη σύνοδο παρενέβη κατόπιν πρόσκλησης των μελών της G7 μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη και θα σταθούμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

«Διαβεβαιώσαμε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είμαστε απτόητοι και σταθεροί στη δέσμευσή μας να παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Επιπλεόν, οι ηγέτες των κρατών-μελών της G7 καταδίκασαν τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας και δήλωσαν ότι θα καταστήσουν υπόλογο για αυτές τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως και τους άλλους υπεύθυνους.

«Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο και υπενθυμίζουμε ότι οι επιθέσεις αδιακρίτως κατά αθώων αμάχων πληθυσμών συνιστούν έγκλημα πολέμου», προσέθεσαν στο ανακοινωθέν τους.

Οι ηγέτες επέκριναν επίσης την «ανεύθυνη ρητορική για τα πυρηνικά» της Ρωσίας.

«Αποδοκιμάζουμε τα σκόπιμα ρωσικά βήματα κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης εφέδρων και της ανεύθυνης πυρηνικής ρητορικής, που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Η G7 δήλωσε επιπλέον ότι η ανακοινωθείσα δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης μεταξύ Μόσχας και Μινσκ αποτελεί «το πιο πρόσφατο παράδειγμα συνενοχής» της Λευκορωσίας με τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Το κοινό ανακοινωθέν απευθύνει «έκκληση» προς τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να επιτρέπουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το έδαφός της για να υποστηρίξουν την πολεμική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα