ΑΘΗΝΑ
18:29
|
16.04.2024
«Εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού» μία «πιο σταθερή, ευημερούσα, ολοκληρωμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με μείωση των κινδύνων για νέες συγκρούσεις».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν μία «ιστορική εξέλιξη για τη Μέση Ανατολή» είδε απόψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την συμφωνία που ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι κυβερνήσεις Λιβάνου και Ισραήλ για την επίλυση των μεταξύ τους θαλάσσιων συνοριακών διαφορών.

Η εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων Καρίς (για το Ισραήλ) και Κανά (για τον Λίβανο) συζητήθηκε νωρίτερα κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε προηγουμένως ο Μπάιντεν με τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ.

Σε εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν στον Μπάιντεν «ετοιμότητα των κυβερνήσεών τους για να προχωρήσουν με την συμφωνία».

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για την στήριξη που έδωσε στις διαπραγματεύσεις.

Ξεχνώντας τις εγκληματικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε χώρες με σημαντικό ορυκτό πλούτο προκειμένου να ευνοηθούν τα συμφέροντα αμερικανικών εταιριών (όπως έγινε π.χ. το 2003 στο Ιράκ και το 2011 στη Λιβύη) ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο τομέας της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο «θα πρέπει να είναι εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και όχι σύγκρουσης».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως η συμφωνία «προστατεύει την ασφάλεια του Ισραήλ και κρίσιμα οικονομικά συμφέροντα κρίσιμα για την προώθηση περιφερειακής ολοκλήρωσης». Πρόσθεσε επίσης πως δίνει στον Λίβανο «χώρο για να αρχίσει τη δική του εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών» επισημαίνοντας ακολούθως πως «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού» μία «πιο σταθερή, ευημερούσα, ολοκληρωμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με μείωση των κινδύνων για νέες συγκρούσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα