Νέα επίθεση δέχθηκαν σήμερα τα γραφεία του «Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιάς Μπόρις Γ’» στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.
Την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του «πολιτιστικού συλλόγου», συγκεντρωμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυγά και άλλα αντικείμενα, φωνάζοντας «φασίστες» και «δολοφόνους» τα μέλη του συλλόγου. Τα μέλη του συλλόγου προχώρησαν και στο ξεδίπλωμα της σημαίας του Τσάρου Μπόρις Γ’ από το μπαλκόνι των γραφείων.
Η διαμαρτυρία της Παρασκευής διοργανώθηκε από το κόμμα Levica (Αριστερά), το οποίο κατήγγειλε μεταξύ άλλων και το γεγονός πως τα εγκαίνια προγραμματίστηκαν να γίνουν λίγες μέρες πριν από τις 11 Οκτωβρίου, που στη Βόρεια Μακεδονία γιορτάζεται ως ημέρα της αντιφασιστικής εξέγερσης.
Συγκέντρωση ενάντια στα εγκαίνια καλέστηκε και από το ακροδεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που θεωρεί ότι ο σύλλογος «αντιπροσωπεύει απαράδεκτο ιστορικό ρεβιζιονισμό και μια πολύ σοβαρή πρόκληση».
Τον Απρίλιο, εγκαινιάστηκε ένας ακόμα «πολιτιστικός σύλλογος» στην Μπίτολα (Μοναστήρι), που φέρει το όνομα του Βούλγαρου εθνικιστή και συνεργάτη των Ναζί, Ιβάν Μιχαΐλοφ. Και τότε, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές.
Οι παραπάνω «πολιτιστικοί σύλλογοι» φαίνεται πως σχετίζονται με τους ισχυρισμούς της Βουλγαρίας πως η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα έχουν βουλγαρικές ρίζες. Βάσει αυτών των ισχυρισμών, η Βουλγαρία θέτει όρους για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία αξιώνει την τροποποίηση των σχολικών βιβλίων της γειτονικής χώρας, προκειμένου να παρουσιάζουν μια περισσότερο κολακευτική εικόνα για την Βουλγαρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η «γαλλική λύση» στην οποία έχουν προσωρινά συμφωνήσει οι δύο κυβερνήσεις και στο πλαίσιο της οποίας η Βουλγαρία διατηρεί το δικαίωμα να επαναφέρει προσκόμματα στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ, έχει εγείρει αντιδράσεις.
Το Levica (Αριστερά), καταγγέλλει την κυβέρνηση για αυτή τη συμφωνία, ως άρνηση της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας και ως συνυπογραφή του ιστορικού αναθεωρητισμού της Βουλγαρίας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
(Πηγές: BalkanInsight, Levica)