ΑΘΗΝΑ
06:40
|
25.04.2024
Ψηφίστηκε τελικά από τη Γερουσία της Χιλής η ένταξη της χώρας στο Σύμφωνο Συνεργασίας ελεύθερου εμπορίου, αν και ο Μπόριτς το είχε καταψηφίσει το 2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερουσία της Χιλής ενέκρινε την Τρίτη την ένταξη της χώρας στο Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (CPTPP), μια οικονομική συμφωνία στην οποία συμμετέχουν 11 χώρες.

Είκοσι επτά γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του μεγαλύτερου παραγωγού χαλκού στον κόσμο να ενταχθεί στην εμπορική συμφωνία των 11 χωρών, ενώ 10 ψήφισαν κατά και ένας γερουσιαστής απείχε.

Η κυβέρνηση είχε πει ότι η CPTPP δεν ήταν μέρος του προγράμματός της και ότι δεν θα προωθούσε ούτε θα παρεμπόδιζε την ψήφισή της. Η εμπορική συμφωνία είχε γίνει πηγή πολιτικών συζητήσεων και οι διαδηλωτές κατά του CPTPP συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Γερουσίας την Τρίτη για να αντιταχθούν στη συμφωνία.

Από την Τρίτη, η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τον Πρόεδρο Γκάμπριελ Μπόριτς, αλλά θα καθυστερήσει επειδή ο πρόεδρος έστειλε μια σειρά από παράπλευρες επιστολές σε 10 χώρες μέλη που θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη διαδικασία.

Εκπρόσωπος του Υφυπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι παράπλευρες επιστολές στοχεύουν «να τροποποιήσουν στοιχεία του κεφαλαίου που αναφέρονται στους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους, αντικείμενο κριτικής και διεθνούς συζήτησης».

Το γραφείο Τύπου του προέδρου είπε ότι η γραμμή της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με τα παράπλευρα γράμματα.

Το CPTPP αποτελείται από την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επισήμως το 2017 υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία αποσύρει το 95% των δασμών μεταξύ των μελών της και, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Χιλής, είναι ένα από τα πιο σχετικά προγράμματα οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ασία-Ειρηνικό, που καλύπτει 498 εκατομμύρια ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν το 12% της παγκόσμιας οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς ήταν σκληρός επικριτής της συμφωνίας και την καταψήφισε όταν η Βουλή την επικύρωσε το 2019, φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι με ένα πολύχρωμο μήνυμα: «#NoTPP».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα