ΑΘΗΝΑ
19:37
|
25.04.2024
Η ποινή κάθειρξης της Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει ανέβει στα 26 χρόνια συνολικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ειδικό στρατοδικείο της Μιανμάρ καταδίκασε την έκπτωτη ηγέτη της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Κι για δύο ακόμη κατηγορίες διαφθοράς την Τετάρτη, με δύο τριετείς ποινές που θα εκτιθούν ταυτόχρονα, προσθέτοντας ποινές κάθειρξης σε προηγούμενες καταδίκες που τώρα της αφήνουν συνολικά 26 χρόνια φυλάκιση, είπε ένας νομικός αξιωματούχος.

Η Σαν Σου Κι, 77 ετών, συνελήφθη την 1η Φεβρουαρίου 2021, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία από την εκλεγμένη κυβέρνησή της. Έχει αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον της σε αυτήν την υπόθεση, στην οποία κατηγορήθηκε ότι έλαβε 550.000 δολάρια ως δωροδοκία από τον Μαουνγκ Γουεϊ, έναν μεγιστάνα που καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι υποθέσεις διαφθοράς αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα από τις πολλές κατηγορίες που έχει ασκήσει ο στρατός εναντίον της κατόχου του νόμπελ ειρήνης του 1991. Η Σαν Σου Κι έχει κατηγορηθεί για 12 συνολικά κατηγορίες βάσει του νόμου κατά της διαφθοράς της χώρας, με κάθε κατηγορία να τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 ετών και πρόστιμο.

Η Σαν Σου Κι είχε ήδη καταδικαστεί σε 23 χρόνια φυλάκιση αφού είχε καταδικαστεί για παράνομη εισαγωγή και κατοχή γουόκι-τόκι, παραβίαση των περιορισμών για τον κορονοϊό, παράβαση του νόμου περί επίσημων μυστικών της Μιανμάρ, εξέγερση, εκλογική νοθεία και πέντε κατηγορίες διαφθοράς.

Οι υποστηρικτές της και οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι λένε ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα σε μια προσπάθεια απαξίωσης της και νομιμοποίησης της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό, ενώ παράλληλα την εμποδίζουν να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές, τις οποίες έχει υποσχεθεί ο στρατός το 2023.

Τους τελευταίους μήνες, οι δίκες της πραγματοποιήθηκαν σε μια ειδική αίθουσα δικαστηρίου στην κύρια φυλακή στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Νέπιντο. Η Σαν Σου Κι δεν εμφανίστηκε ούτε της επέτρεψαν να μιλήσει δημόσια από τότε που συνελήφθη και οι δικηγόροι της, οι οποίοι ήταν πηγή πληροφοριών για τη διαδικασία, δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να μιλήσουν δημόσια για λογαριασμό της ή για τη δίκη της μετά από εντολή για φίμωση που τοποθετήθηκε σε αυτούς πέρυσι.

Η απόφαση ήρθε λίγες ώρες προτού δικαστήριο της Μιανμάρ καταδικάσει τον Ιάπωνα δημοσιογράφο Τόρου Κουμπότα σε τρία επιπλέον χρόνια φυλάκιση την Τετάρτη με την κατηγορία της παραβίασης του μεταναστευτικού νόμου, ανέφερε η ιαπωνική εφημερίδα Asahi, επικαλούμενη δικαστικές πηγές.

Ο Κουμπότα, 26 ετών, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση με ξεχωριστές κατηγορίες για παραβίαση των νόμων για εξέγερση και επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύλληψή του τον Ιούλιο σε μια διαδήλωση στην κύρια πόλη της Μιανμάρ, τη Γιανγκόν.

Οι ποινές θα εκτεθούν ταυτόχρονα, είπαν οι στρατιωτικές αρχές της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα