Ο Ίλον Μασκ διέψευσε τις πληροφορίες ότι μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πριν δημοσιεύσει μια δημοσκόπηση στο Twitter με τις προτάσεις του για τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Ίαν Μπρέμερ, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Eurasia Group για πολιτικούς κινδύνους, ισχυρίστηκε ότι ο Μασκ του είχε μιλήσει προσωπικά για τη συνομιλία με τον Πούτιν, αλλά ο ίδιος ο Ίλον Μασκ το διαψεύδει τώρα.
«Μίλησα με τον Πούτιν μόνο μία φορά και αυτό έγινε πριν από περίπου 18 μήνες. Το θέμα συζήτησης ήταν το Διάστημα», έγραψε ο Μασκ στο Twitter.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla ζήτησε από τους 107,7 εκατομμύρια οπαδούς του να ψηφίσουν τρόπους επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι προτάσεις περιλάμβαναν πρόταση για διεξαγωγή ψηφοφοριών σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, τις οποίες το Κρεμλίνο λέει ότι έχει προσαρτήσει. Τα σχόλιά του χαιρετίστηκαν από τη Μόσχα.
Ο πολυδισεκατομμυριούχος είπε: «Η Ρωσία φεύγει αν αυτό είναι η βούληση του λαού».
Ο πρόεδρος Πούτιν έχει ήδη κηρύξει τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες ως μέρος της Ρωσίας, μετά τα λεγόμενα δημοψηφίσματα που καταγγέλθηκαν ως ψεύτικα από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του. Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές.
Ο Ίλον Μασκ πρότεινε επίσης ο κόσμος να αναγνωρίσει «επίσημα» την Κριμαία -που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014- ως μέρος της Ρωσίας.
Σε ενημερωτικό δελτίο, ο Ίαν Μπρέμερ έγραψε ότι ο Μασκ τού είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν «έτοιμος να διαπραγματευτεί», αλλά μόνο εάν η Κριμαία παρέμενε υπό ρωσικό έλεγχο, εάν η Ουκρανία αποδεχόταν μια μορφή μόνιμης ουδετερότητας και εάν το Κίεβο αναγνώριζε την προσάρτηση του Λουχάνσκ, του Ντόνετσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια από τη Ρωσία.
Ο Ίαν Μπρέμερ δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης της SpaceX του ανέφερε ότι ο Πούτιν είπε πως αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν «ό,τι κι αν γίνει» και ότι υπάρχει πιθανότητα πυρηνικού χτυπήματος εάν η Ουκρανία εισβάλει στην Κριμαία. Όμως ο Μασκ από τότε αρνήθηκε τις αναφορές.
Η αρχική δημοσκόπηση του Ίλον Μασκ προκάλεσε εκτεταμένη διαμάχη.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι όσοι προτείνουν η Ουκρανία να εγκαταλείψει τον λαό και τη γη της «πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «ειρήνη» ως ευφημισμό για να «αφήσουν τους Ρώσους να δολοφονήσουν και να βιάσουν χιλιάδες ακόμη αθώους Ουκρανούς και να αρπάξουν περισσότερη γη».
Ο Ρώσος γκρανμάστερ Γκάρι Κασπάροφ χαρακτήρισε το tweet του Μασκ «ηθική ηλιθιότητα, επανάληψη της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, προδοσία του ουκρανικού θάρρους και θυσίας».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαιρέτισε τις προτάσεις του Ίλον Μασκ, δηλώνοντας: «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι κάποιος όπως ο Ίλον Μασκ αναζητά μια ειρηνική διέξοδο από αυτήν την κατάσταση».
Στις αρχές του πολέμου, ο δισεκατομμυριούχος κέρδισε ευρεία δημοτικότητα στην Ουκρανία αφού έστειλε μια σειρά από τα τερματικά του Διαδικτύου Starlink στη χώρα. Στη συνέχεια προσκλήθηκε να επισκεφθεί από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Όμως, τα πρόσφατα tweet του έκαναν αυτή τη σχέση να επιδεινώνεται, με τον Ζελένσκι να εμφανίζεται την περασμένη εβδομάδα στις δημοσκοπήσεις του στο Twitter.