ΑΘΗΝΑ
08:38
|
29.06.2024
Άφησε επίσης αιχμές για διεθνή τρομοκρατία και για Ευρωπαίους ηγέτες που προκαλούν υποβάθμιση της ζωής των λαών τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την διοχέτευση του φυσικού αερίου που εξάγεται σε χώρες της Ε.Ε. από άθικτο τμήμα του αγωγού Nord Stream 2 πρότεινε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενόψει του λεγόμενου «δύσκολου χειμώνα». Ειδικότερα, πρότεινε να ανακατευθύνει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα, και να δημιουργήσει έναν «μεγάλο κόμβο αερίου» για την Ευρώπη στην Τουρκία, μέσω του αγωγού Turkish Stream, «σε περίπτωση που οι εταίροι της Ρωσίας ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο».

Μιλώντας στο φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, είπε:

«Ο χαμένος όγκος από τους αγωγούς Nord Stream, κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, θα μπορούσε να μετακινηθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και έτσι να κάνουμε τις βασικές διαδρομές για την προμήθεια των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας στην Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Εάν, φυσικά, οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια και στις συνέπειες που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις, προειδοποιώντας για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Τα έλεγε και ο Φρίντμαν» και δεν ήταν πράκτορας της Ρωσίας…

«Εάν θέλεις να προκαλέσεις έλλειψη στις ντομάτες, για παράδειγμα, δεν έχεις παρά να περάσεις έναν νόμο που να λέει ότι οι πωλητές λιανικής δεν μπορούν να τις πουλήσουν πάνω από δύο λεπτά το κιλό. Αμέσως θα έχεις μία έλλειψη ντομάτας. Το ίδιο γίνεται με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο» είπε ο Πούτιν και επικαλούμενος στη συνέχεια τον Νομπελίστα Μίλτον Φρίντμαν, τόνισε:

«Παρακαλώ σημειώστε πως ο Μίλτον Φρίντμαν πέθανε το 2006. Δεν είχε καμία σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση και σίγουρα δεν ήταν Ρώσος πράκτορας. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά τέτοιες επισημάνσεις χρειάζονται όταν έχει κανείς να κάνει με τους ηγέτες ορισμένων χωρών και την ελίτ της γραφειοκρατίας. Υπακούοντας στις εντολές κάποιου άλλου, εσκεμμένα αρχίζουν να αποβιομηχανοποιούν τις χώρες τους και να υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους…»

Με τον τρόπο αυτό ο Πούτιν έκανε μία έμμεση, πλην σαφέστατη, αναφορά στην κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς που έχει ενδώσει σε όλες τις οικονομικές, ενεργειακές αλλά και στρατιωτικές πιέσεις των ΗΠΑ (ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη γερμανική «συνδρομή»).

Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας το σαμποτάζ στους αγωγούς

Ακολούθως, επισήμανε πως «οιεσδήποτε παρεμβάσεις ή διάθεση πετρελαίου από τα κρατικά στρατηγικά αποθέματα δεν θα σώσει την κατάσταση καθώς δεν υπάρχουν, πολύ απλά, άλλες διαθέσιμες πηγές στις ποσότητες που χρειάζονται».

Δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί στο πρόσφατο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream λέγοντας:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, με στόχο να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια μιας ολόκληρης Ηπείρου. Ο υπολογισμός πίσω από αυτό ήταν αρκετά κυνικός, για να μπλοκάρει και να καταστρέψει τις φθηνές πηγές ενέργειας και να στερήσει από εκατομμύρια ανθρώπους και βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικό αέριο, θερμότητα, ενέργεια και άλλους πόρους.»

Ο Πούτιν κατέληξε δε με την επισήμανση πως η «σταθερότητα και η ισορροπία των αγορών ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με συνδυασμένες προσπάθειες και το είδος του διαλόγου που καθιερώθηκε εντός του OPEC+».

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην πρόταση Πούτιν

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έσπευσε να σχολιάσει πρώτος την πρόταση του Πούτιν για ενεργειακό ανεφοδιασμό της ΕΕ από τον τουρκικό αγωγό, εκτιμώντας πως «αυτό είναι εφικτό τεχνικά και θα πρέπει να μελετηθεί λεπτομερώς». Πρόσθεσε δε με νόημα, επιχειρώντας να αδράξει την πιθανή ευκαιρία να αναβαθμιστεί η Τουρκία σε μείζονα ενεργειακό κόμβο για την τροφοδοσία της Ευρώπης.

«Σχετικά με την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν, την ακούσαμε, φυσικά, για πρώτη φορά. Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να πούμε ότι ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Για εμάς, πρόκειται για μια νέα πρόταση. Πρέπει να συζητήσουμε τεχνικά, εμπορικά και νομικά ζητήματα. Αλλά η Τουρκία είναι πολύ ενεργή και συνεργάζεται με τη Ρωσία, έχουμε υλοποιήσει πολύ μεγάλα τεχνολογικά έργα μαζί, είμαστε πολύ αξιόπιστοι εταίροι»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Panama Papers: Αθωώθηκαν 28 κατηγορούμενοι

Γαλλία: Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα ρατσισμού

Κασσελάκης προς Τσίπρα: Έλα να αναλάβεις, αλλιώς στήριξέ με χωρίς παιχνίδια-«Αλέξη, πάμε;»

Το δόγμα Μονρό αποτυγχάνει τώρα και στη Βολιβία 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα