ΑΘΗΝΑ
17:36
|
24.04.2024
Ο πρέσβης της Ρωσίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη έβαλε όρους στο τραπέζι για να εξασφαλιστεί η παράταση της συμφωνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διακυβεύεται η παράταση ισχύος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο με τη μεσολάβηση ΟΗΕ και Τουρκίας προκειμένου να συνεχιστούν οι εξαγωγές ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Σήμερα ο Ρώσος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Γκενάντι Γκατίλοφ, προειδοποίησε ότι η χώρα του έχει ήδη διατυπώσει εγγράφως ανησυχίες στα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με την συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και είναι έτοιμη να μην προχωρήσει στην ανανέωση της συμφωνίας τον Νοέμβριο, εκτός εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα παραπονεθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση λιπασμάτων και τροφίμων.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Γκατίλοφ τόνισε ότι η Μόσχα παρέδωσε την Τετάρτη σχετική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία παραθέτει έναν κατάλογο παραπόνων.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ πρόκειται να επισκεφθούν τη Μόσχα την Κυριακή για να συζητήσουν την ανανέωση της συμφωνίας. «Αν δούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα από τη ρωσική πλευρά της συμφωνίας για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων τότε, μας συγχωρείτε, αλλά θα πρέπει να τη δούμε με διαφορετικό τρόπο» είπε ο Ρώσος πρέσβης.

Σε ερώτηση αν η Ρωσία ενδέχεται να αρνηθεί να υποστηρίξει την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά λόγω των ανησυχιών, είπε: «Υπάρχει μια πιθανότητα… Δεν είμαστε ενάντια στις παραδόσεις σιτηρών, αλλά αυτή η συμφωνία θα πρέπει να είναι ισότιμη, θα πρέπει να είναι δίκαιη και να εφαρμόζεται δίκαια από όλες τις πλευρές».

Ο Γκατίλοφ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας πριν αναλάβει το πόστο του πρεσβευτή στον ΟΗΕ, τόνισε ότι βλέπει να εξασθενούν οι προοπτικές για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων για τον σχεδόν οκτάμηνο πόλεμο στην Ουκρανία. Ανέφερε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατικές ενέργειες», όπως η έκρηξη σε γέφυρα προς την Κριμαία.

«Όλα αυτά καθιστούν πιο δύσκολη την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική μιας συνάντησης μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γκατίλοφ δήλωσε ότι αυτή δεν είναι εφικτή δεδομένου του επιπέδου της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. «Κάνει τις ΗΠΑ μέρος της σύγκρουσης», τόνισε.

Ωστόσο, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για άλλα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, όπως η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και περαιτέρω ανταλλαγές κρατουμένων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δεμένα τα πλοία την Μ. Τετάρτη – Απεργεί η ΠΝΟ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα