ΑΘΗΝΑ
05:13
|
19.04.2024
«Όσο καλά και να μας φέρονται όταν πηγαίνουμε στην Ουάσινγκτον, η Τουρκία για το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο είναι μία χώρα αναφοράς στον παγκόσμιο χάρτη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις συζητήσεις για τα εθνικά θέματα «δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε κομματική και μικροκομματική εκμετάλλευση γι’ αυτό πρέπει να είμαστε καθαροί μεταξύ μας και να κοιτάμε την πραγματικότητα στο πρόσωπο», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ρ/σ RealFM ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στην πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι για εκείνον «ήταν δεδομένο ότι όσο καλά και να μας φέρονται όταν πηγαίνουμε στην Ουάσινγκτον ή στη Νέα Υόρκη, η Τουρκία για το αμερικανικό στρατιωτικό αμυντικό κατεστημένο είναι μία χώρα αναφοράς στον παγκόσμιο χάρτη». «Εμείς πρέπει αυτό να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και να μην παραμυθιαζόμαστε, ούτε επειδή θα μας δώσουν μερικά F-35 που δεν δίνουν σε εκείνους ή επειδή υπάρχει ένας κ. Μενέντεζ στη Γερουσία, ο οποίος δημιουργεί προσκόμματα στην Τουρκία, ότι η Τουρκία έχει πέσει σε δυσμένεια. Όσον αφορά στις ΗΠΑ, παραμένει κεντρικός παίκτης για τις Ηνωμένες Πολιτείες και εμείς πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά πώς θα δημιουργήσουμε ερείσματα στον υπόλοιπο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την πιθανότητα θερμού επεισοδίου, σημείωσε πως «είναι αδύνατο να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό». «Δεν υπάρχει πιθανότητα να ξέρουμε αν μπλοφάρει. Η Τουρκία είναι ένα καθεστώς σε μόνιμη κρίση, από τη δεκαετία του ’50, όποιος και να ήταν Πρόεδρος. Εγώ φοβάμαι τον επόμενο, μετά τον Ερντογάν, που μπορεί να είναι πολύ χειρότερος», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί «ξοδεύει πολύ περισσότερα από ό,τι θα έπρεπε για επιδοτήσεις». «Οι επιδοτήσεις δεν είναι η λύση. Για παράδειγμα το θέμα των σούπερ μάρκετ, δεν μπορεί να επιδοτεί το κράτος τις τσιμπημένες τιμές προϊόντων», προσέθεσε. Επιπλέον, ο γραμματέας το ΜέΡΑ αναφέρθηκε στην ύπαρξη μιας ολιγοπωλιακής κατάστασης στην αγορά που επιτρέπει την αισχροκέρδεια.

Τέλος, για την πολιτική συζήτηση της επόμενης ημέρας ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης είπε από τη ΔΕΘ κάτι πολύ σημαντικό, πέταξε το “γάντι” σε εμάς της αντιπολίτευσης, σε εμάς που θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι είμαστε κομμάτι ενός προοδευτικού χώρου» και προσέθεσε: «Έχουμε ένα Σύνταγμα που καλώς ή κακώς δίνει τριήμερο. Δηλαδή, Δευτέρα το πρωί κατά τις 8 παίρνει η ΠτΔ τον αρχηγό τού μεγαλύτερου κόμματος και του δίνει την εντολή σχηματισμού της Κυβέρνησης, μέχρι την Τετάρτη το βράδυ. Ε, σε αυτό το τριήμερο είναι αδύνατον να εκπονηθεί συντεταγμένο πρόγραμμα. Γι’ αυτό εμείς λέμε κάτι πολύ απλό, το λέμε από τον Μάιο από το Συνέδριο του ΜέΡΑ25: ανοιχτό κάλεσμα».

«Εμείς είμαστε και ένα μικρό κόμμα, δεν είμαστε μικρομέγαλοι, καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις, τις λέμε 7 σημεία τομές, και λέμε στα υπόλοιπα κόμματα και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ και στο ΠΑΣΟΚ, σε όποιον ενδιαφέρεται: καθόμαστε να συζητήσουμε, να δούμε τα 5 πράγματα που πρέπει να γίνουν αυτήν τη στιγμή και τα οποία δεν γίνονται ποια είναι; Δεν θα συμφωνήσουμε βέβαια σε όλα, αλλά αυτή η κουβέντα πρέπει να γίνει πριν, πολύ πριν τις εκλογές και σίγουρα πριν την Κυριακή των εκλογών. Και έχουμε δηλώσει, είναι απόφαση του Συνεδρίου μας αυτό, ότι οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί στην ηγεσία του ΜέΡΑ25, σε εμάς, σε εμένα, εγώ -ακόμη κι αν διαφωνώ μαζί της μετά τις συζητήσεις- θα την καταθέσω σε εσωτερικό δημοψήφισμα στα μέλη του κόμματός μας», υπογράμμισε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα