ΑΘΗΝΑ
14:55
|
15.11.2024
Ο Μισέλ Αούν, Πρόεδρος του Λιβάνου, εξήγησε ότι η συμφωνία με το Ισραήλ είναι έμμεση και δεν σηματοδοτεί αλλαγή στις σχέσεις τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έγκριση της «έμμεσης συμφωνίας» οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με το Ισραήλ με σκοπό την (συν)εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ενέκρινε απόψε η κυβέρνηση του Λιβάνου.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν , επιβεβαιώνοντας την έγκριση του τελικού κειμένου της συμφωνίας που ετοίμασε ο Αμερικανός μεσολαβητής Έιμος Χοκστάιν «για την οριοθέτηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων».

Ο Λιβανέζος πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα φέρει «σταθερότητα» και στις δύο πλευρές των συνόρων επισημαίνοντας πως σε καμία περίπτωση η εξέλιξη αυτή «δεν σηματοδοτεί κανενός τύπου εξομάλυνση των σχέσεων» καθώς αμφότερες παραμένουν, από τεχνική άποψη, σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Αυτή η έμμεση συμφωνία απαντά στα αιτήματα του Λιβάνου και διατηρεί όλα τα δικαιώματά μας» είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον λιβανέζικο λαό.  Προηγήθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο της βουλής, Ναμπίχ Μπέρι.

Ο Αούν επισήμανε πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τρίτη είναι «το αποτέλεσμα ενός μακρύ ταξιδιού που ξεκίνησε το 2010 όταν το υπουργείο Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων επί υπουργού Τζιμπράν Μπασίλ ετοίμασε το νομοσχέδιο για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων», κατηγορώντας τότε αντιπολιτευόμενα κόμματα πως εμποδίζουν ζωτικά έργα στο υπουργείο του σε διαδοχικές κυβερνήσεις.

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, τον Αμερικανό μεσολαβητή Έιμος Χοκστάιν, την Γαλλίδα πρέσβειρα στον Λίβανο Αν Γκρίλλο, τον ΟΗΕ και το Κατάρ για τη συμβολή τους στην συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών αλλά και την Αντίσταση (Χεζμπολάχ) που απέδειξε πως είναι «στοιχείο δύναμης για τον Λίβανο».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορικό επίτευγμα» προσθέτοντας πως ο Λίβανος μπόρεσε να ανακτήσει μία περιοχή 860 τ. χλμ». Τόνισε δε πως δεν παραχώρησε «ούτε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο στο Ισραήλ» έχοντας «πλήρη έλεγχο στο κοίτασμα Κανά» παρά το γεγονός  ότι ορισμένα τμήματά του εμπίπτουν στα ισραηλινά ύδατα.

Στον Λίβανο απόψε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ

Στη Βηρυτό πάντως έφθασε εκτάκτως απόψε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το ζωηρό ενδιαφέρον της Γαλλίας για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Λιβάνου καθώς, ας μην ξεχνάμε, τις γεωτρήσεις έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η γαλλική πολυεθνική εταιρία ενέργειας, Totalenergies.

Και οι συμβουλές του ΔΝΤ

Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάλεσε σήμερα την πολιτική τάξη του Λιβάνου να εργαστεί για τη σταθερότητα της χώρας ώστε ο Λίβανος να βγει από την οικονομική κρίση που τον ταλανίζει από το 2019. Σε συνέντευξη Τύπου η Γκεοργκίεβα είπε:

Χρειαζόμαστε μια σαφή δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο υπέρ της σταθερότητας του Λιβάνου. Βάλτε πρώτα τη χώρα σας και τον λαό. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε όσο δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, προς όφελος του λαού του Λιβάνου. Αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο εάν οι πολιτικοί παράγοντες του Λιβάνου βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και τεθούν στην υπηρεσία των Λιβανέζων, που δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο από αυτό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ καταγγέλλει τη βραδύτητα των αρχών του Λιβάνου στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποδεσμευτεί η διεθνής βοήθεια, εκτιμώντας ακόμη και μετά μια επίσκεψη στη Βηρυτό ότι η καθυστέρηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή για τη χώρα.

Μεσούσης της οικονομικής κατάρρευσης και παρά την έγκριση της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων με το Ισραήλ που ανοίγει τον δρόμο για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, η χώρα θα πρέπει να περιμένει αρκετά χρόνια προτού επωφεληθεί από ενδεχόμενα απροσδόκητα έσοδα από το φυσικό αέριο, καθώς η διαδικασία εξόρυξης στο οικόπεδο Κανά δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Από το 2019, ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση, την οποία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αποδίδει στην κακοδιαχείριση, τη διαφθορά, την αμέλεια και την αδράνεια της άρχουσας τάξης που κυβερνά εδώ και δεκαετίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παράταση στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων

Πούτιν και Αλίγεφ συζητούν την υλοποίηση κοινών έργων βιομηχανίας και μεταφορών

ΣΥΡΙΖΑ: Για τη νέα εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, οι πολίτες δεν αναζητούν παρηγοριά, αλλά λύσεις

Επεισόδια στις εξέδρες του Stade de France στον αγώνα Γαλλία-Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα