ΑΘΗΝΑ
03:33
|
25.04.2024
Ο Κούρδος πολιτικός Λατίφ Ρασίντ είναι από το απόγευμα ο νέος πρόεδρος του Ιράκ με την πλειοψηφία των ψήφων της βουλής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εννιά ρουκέτες που έπεσαν σήμερα το πρωί κοντά στο ιρακινό κοινοβούλιο στη Βαγδάτη προκαλώντας τον τραυματισμό 10 ατόμων, δεν κατάφεραν τελικά να αναβάλλουν την απογευματινή κρίσιμη συνεδρίαση της βουλής για την εκλογή του νέου προέδρου του Ιράκ.

Τις θέσεις τους στα έδρανα της βουλής κατέλαβαν 269 βουλευτές από το σύνολο των 329 συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία.

Ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας κατέληξε σε αποτυχία καθώς κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα των ψήφων που απαιτούνται.

Από τους υποψήφιους ωστόσο ξεχώρισε με διαφορά ο 78χρονος πρώην υπουργός Άμπντελ Λατίφ Ρασίντ. Ξεκίνησε ως εκ τούτου δεύτερος γύρος ψηφοφορίας με αποτέλεσμα την εκλογή του Ρασίντ στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράκ αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, 52 ετών, πρώην υπουργός και υποψήφιος του Πλαισίου Συνεργασίας, του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, για το αξίωμα.

Ο Σουντάνι θα έχει περιθώριο 30 μέρες για να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση και να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Το καλοκαίρι, η υποψηφιότητα του Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι «έβαλε φωτιά» στο Ιράκ και προκάλεσε εντάσεις μεταξύ του Πλαισίου Συνεργασίας και του Σαντρικού Ρεύματος. Οι υποστηρικτές του Σσιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ κατασκήνωσαν επί μήνες γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου δίχως να καταφέρουν να δρομολογήσουν την διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.

Χωρίς κυβέρνηση ένα χρόνο μετά τις εκλογές

Μετά τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 2021 τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το ποιος θα αναλάβει την προεδρία της χώρας, ούτε ορίστηκε νέος πρωθυπουργός.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ προειδοποίησε την Δευτέρα ότι η παρατεταμένη κρίση τροφοδοτεί την αστάθεια.

Τρεις φορές φέτος το Κοινοβούλιο επιχείρησε ανεπιτυχώς να εκλέξει πρόεδρο, ένα τιμητικό αξίωμα που, κατά παράδοση, το αναλαμβάνει πάντα ένας εκπρόσωπος της κουρδικής μειονότητας.

Συνήθως ο πρόεδρος προέρχεται από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK) ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των υποθέσεων του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν. Όμως το PDK διεκδικούσε τώρα και την προεδρία.Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ, ο επίσημος υποψήφιος του UPK, διεκδικεί την επανεκλογή του, όμως την τελευταία στιγμή έθεσε υποψηφιότητα και ο Ρασίντ, ιστορικός ηγέτης του κόμματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα