ΑΘΗΝΑ
00:48
|
29.09.2024
«Η Τουρκία αποδείχθηκε ο πιο αξιόπιστος εταίρος για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη» δήλωσε ο Πούτιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στην απόπειρα δολιοφθοράς εναντίον του Turkish Stream κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι χάρη στη σταθερή θέση του Ερντογάν εκτελέστηκε το σχέδιο κατασκευής του Turkish Stream και ως αποτέλεσμα, η οδός προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας είναι πλέον η πιο αξιόπιστη.

«Αν και όπως ακούσατε, έγινε προσπάθεια να ανατιναχτεί, επίσης, στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν. «Αλλά δόξα τω Θεώ, αυτό δεν συνέβη και [ο αγωγός] λειτουργεί με επιτυχία».

Ο Πούτιν δήλωσε, επίσης, ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Τουρκία παραδίδονται σε πλήρη όγκο και η Άγκυρα αποδεικνύεται ότι είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος σήμερα για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Μιλώντας για την ενέργεια των υδρογονανθράκων, πρέπει να πω ότι οι παραδόσεις των υδρογονανθράκων μας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, παραδίδονται σε πλήρη όγκο και σύμφωνα με τα αιτήματά σας», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στην Αστάνα.

«Προβλέπουμε επίσης τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς τις ευρωπαϊκές χώρες και η Τουρκία αποδείχθηκε η πιο αξιόπιστη οδός σήμερα για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη», σημείωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα επιτεύχθηκε «λόγω της ακλόνητης στάσης» του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του το ενδεχόμενο η Ρωσία να κατασκευάσει άλλο ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία.

«Όπως σημειώσατε, ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν

«Συζητήσαμε επίσης το θέμα της [κατασκευής ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού] στη Σινώπη [στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας]. Εάν γίνει αυτό το βήμα, αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο».

«Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu θα καλύψει το 10% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια. Και με ένα πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη, θα μπορέσουμε να καλύψουμε άλλο 10%, ανεβάζοντας το σύνολο στο 20%», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα