Ένα τεράστιο μωσαϊκό ρωμαϊκής εποχής που απεικονίζει σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο ανακαλύφθηκε στην πόλη Αλ Ραστάν στην κεντρική Συρία.
Το εύρημα χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ., έχει μήκος 20 μέτρα και πλάτος έξι και καλύπτει μια συνολική επιφάνεια 120 τετραγωνικών μέτρων, ενώ οι αρχαιολόγοι εικάζουν πως εκτείνεται και κάτω από γειτονικές περιοχές.
Το μακρύ μωσαϊκό χωρίζεται σε δύο μεγάλα πάνελ που περιβάλλονται από παχιά περιγράμματα γεωμετρικών σχεδίων που περιλαμβάνουν μαιάνδρους και διακοσμητικά μοτίβα.
Στο ένα απεικονίζεται ο θεός Ποσειδώνας περικυκλωμένος από τις Νηρηίδες, τις 50 θαλάσσιες νύμφες που αποτελούσαν την συνοδεία του, μία από τις οποίες ήταν και η Θέτις η μητέρα του Αχιλλέα ο οποίος εμφανίζεται στο δεύτερο πάνελ μαζί με άλλους ήρωες που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο, με τα ονόματά τους γραμμένα στα Ελληνικά. Αναπαρίστανται επίσης οι Αμαζόνες, κάτι σπάνιο για ρωμαϊκό μωσαϊκό.
Το ψηφιδωτό, ηλικίας 1.600 ετών, βρέθηκε στην πόλη Αλ Ραστάν, στην επαρχίας Χομς της κεντρικής Συρίας, που είναι χτισμένη στην τοποθεσία όπου βρισκόταν κάποτε η ελληνιστική πόλη Αρέθουσα που ιδρύθηκε από τον Σέλευκο Α’ Νικάτορα τον 3ο αιώνα π.Χ.
Αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν θαύμα το γεγονός ότι αυτό το αριστούργημα, που δεν έχει παρόμοιο στη Συρία για το μέγεθος, τη θεματολογία, την ποιότητα και την κατάστασή του, επιβίωσε τόσο αλώβητο από μια δεκαετία πολέμου κατά την οποία πολλοί αρχαιολογικοί θησαυροί έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.