ΑΘΗΝΑ
21:36
|
26.04.2024
Φατάχ και Χαμάς έδωσαν τα χέρια στο Αλγέρι μαζί με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις συμφωνώντας σε μία διακήρυξη ενότητας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην υπογραφή της «Διακήρυξης του Αλγερίου» με στόχο την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση προχώρησαν το βράδυ της 13ης Οκτώβρη στην πρωτεύουσα της Αλγερίας πολυμελείς αντιπροσωπείες παλαιστινιακών οργανώσεων, παρατάξεων και κομμάτων με στόχο την ενότητα στην διεκδίκηση μίας ελεύθερης Παλαιστίνης.

Μεταξύ των οργανώσεων που υπέγραψαν την συμφωνία εννιά σημείων είναι το κόμμα Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς και η ισλαμική Χαμάς που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας εδώ και 15 χρόνια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στελέχους της Φατάχ, Μουνίρ αλ Τζαγούμπ,  οι παλαιστινιακές παρατάξεις υπέγραψαν την διακήρυξη του Αλγερίου επιδιώκοντας την αναλογική εκπροσώπηση στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) αλλά και την διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Όχθη ως τον Οκτώβριο του 2023.

Εικόνα

Από το αρχικό κείμενο της διακήρυξης αφαιρέθηκε διάταξη που προέβλεπε τη συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» επειδή συνοδευόταν από τη φράση «σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα και που θα απολαμβάνει τη στήριξη διαφόρων παρατάξεων, με βασικό μέλημα την εφαρμογή μίας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κατοχής, συνυπολογίζοντας τις επικίνδυνες εξελίξεις στις περιφερειακές και διεθνείς αρένες και τις επιπτώσεις τους για το μέλλον του παλαιστινιακού αγώνα».

Η φράση αυτή ενόχλησε τη Χαμάς καθώς έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η διακήρυξη προβλέπει επίσης τη συγκρότηση μίας αλγερινο-αραβικής επιτροπής που θα επιβλέπει την εφαρμογή της.

Άλλοι τρεις νεκροί στη Τζενίν από ισραηλινά πυρά

Η ενδοπαλαιστινιακή διακήρυξη του Αλγερίου υπογράφηκε στο φόντο κλιμακούμενης βίας από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές που έχουν αυξήσει σημαντικά τις τρομοκρατικές εφόδους σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Όχθης.

Σήμερα το πρωί σκότωσαν τον 43χρονο γιατρό Αμπντουλάχ Αμπού αλ Τιν στη διάρκεια στρατιωτικής επιδρομής στην πόλη και σε προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν. Η κηδεία του νωρίς το απόγευμα μετατράπηκε σε λαϊκό αντικατοχικό συλλαλητήριο.

Νωρίτερα Ισραηλινοί στρατιώτες στη διάρκεια συγκρούσεων έναν ακόμη νεαρό Παλαιστίνιο:Τον 20χρονο Μάτιν Ντμπάγια.

Παράλληλα ξεψύχησε σε νοσοκομείο της Δυτικής Όχθης και ο 18χρονος Μουχάμαντ Μαχίρ Τουρκμάν που είχε τραυματιστεί σοβαρά στις αρχές Σεπτέμβρη.

Νέα Ιντιφάντα βλέπει το Λαϊκό Μέτωπο

Οι καθημερινές οδομαχίες και επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και των Εβραίων εποίκων σε βάρος των αμάχων της Τζενίν προκάλεσαν σήμερα την έκδοση της ακόλουθης ανακοίνωσης από την Φατάχ:

«Χαιρετίζουμε την Τζενίν για τον ηρωισμό της. Αντιμετωπίζει την τρομοκρατία και τις εγκληματικές πολιτικές του κατοχικού κράτους, προσφέροντας το αίμα μαρτύρων για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Στο φως της διεθνούς σιγής, η Τζενίν θα παραμείνει αλύγιστη και ο λαός μας θα συνεχίσει να αντιστέκεται και να συγκρούεται ως το τέλος της κατοχής».

Το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» σε δική του ανακοίνωση επισημαίνει πως η κλιμάκωση της κατοχικής δύναμης στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στα άλλα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κηρύσει το ξέσπασμα μίας μαζικής Ιντιφάντα (εξέγερσης) και μίας οργής που υπάρχει σε όλα τα μέρη της χώρας και κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι για να την αντιμετωπίσει και να την σταματήσει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα