Επιπρόσθετα προβλήματα από αυτά της μακρόχρονης δημοσιονομικής κρίσης, προκαλούν οι ελλείψεις στην αγορά καυσίμων, που οδηγούν τους πολίτες να σχηματίζουν μεγάλες ουρές στα πρατήρια βενζίνης.
Οι αρχές επιμένουν ότι οι παραδόσεις καυσίμων είναι επαρκείς και κατηγορούν τους οδηγούς ότι συρρέοντας να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους προκαλούν τεχνητές ελλείψεις στην Αγορά.
«Τα αποθέματα είναι επαρκή για τις επόμενες 10 ημέρες και μια νέα παράδοση φορτίων αναμένεται τη Δευτέρα», δήλωσε ο Σαλουέν Σμίρι, υπεύθυνος του κλάδου προμηθειών στα τυνησιακά μέσα ενημέρωσης.
Εδώ και μήνες η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις σε μια σειρά εισαγόμενα αγαθά, όπως αλεύρι και μαγειρικό λάδι, καθώς τα προβληματικά δημόσια οικονομικά της χώρας η χαμηλή πιστοληπτική της ικανότητα οδηγούν τους προμηθευτές να απαιτούν να πληρώνονται σε μετρητά και όχι με πίστωση.
«Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν προβλήματα στα φορτία καυσίμων που φτάνουν στη χώρα, αλλά αντιμετωπίστηκαν», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Νέιλα Νούιρα Γκόνγκι. «Παλιότερα, οι προμηθευτές μας έδιναν ένα ή δύο μήνες για να τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Τώρα, δεν θα ξεφορτώνουν το φορτίο τους μέχρι να πληρωθούν», πρόσθεσε.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, τα πρατήρια καυσίμων σε όλη την πρωτεύουσα συνεχίζουν να κατακλύζονται από οδηγούς, με μεγάλες ουρές να σχηματίζονται στην αναμονή, ενώ στην επαρχία της χώρας η κατάσταση είναι καλύτερη.
Η Τυνησία βρίσκεται σε συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη σύναψη δανείου «διάσωσης» περίπου 2 δισ. δολαρίων, καθώς η μακροχρόνια οικονομική κρίση οξύνεται με ελλείψεις προϊόντων και πληθωρισμό γύρω στο 9%.