ΑΘΗΝΑ
02:58
|
08.05.2024
Η κυβέρνηση εξετάζει τα περιθώρια δράσης που έχει ώστε να παρέμβει στην τιμή του diesel κίνησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πράγματι, παρά τις γενναίες παρεμβάσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για το δύσκολο χειμώνα» σημείωσε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας σήμερα την ομιλία του στη Βουλή, κατά της διάρκεια της «ώρας του πρωθυπουργού», σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια είναι διεθνές πρόβλημα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφολογία, και επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα που επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στην κρίση στην Ουκρανία. «Η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σταματήστε επιτέλους κ. Τσίπρα τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας – Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για αυθαίρετους ισχυρισμούς και παραχάραξη.

«Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια» ανάφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%. Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα και στήριξη του εισοδήματος» πρόσθεσε υπεραμυνόμενος της δέσμης μέτρων που έχει εξαγγείλει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης, υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών επιλογών, σε εισπράξεις 2,7 δισ. το τελευταίο τρίμηνο  τρεις μήνες από τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας και για «εξυγίανση» της ΔΕΗ μέσα από τον νέο τρόπο διοίκησης και πολλαπλασιασμού της αξίας της.

«Η ΔΕΗ δόξα το Θεό δεν χρήζει bailouti το οποίο κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση», είπε επιτιθέμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε συζήτηση για πραγματική ανακούφιση των πολιτών από την ακρίβεια τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα «σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

«Ουδέποτε εγώ ή οποιοδήποτε στέλεχος της κυβέρνησης ισχυριστήκαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση. Προσπαθούμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περιορίσουμε με δικαιοσύνη τις δραστικές αρνητικές συνέπειες αυτής της παγκόσμιας κρίσης και το κάνουμε με μέτρα στοχευμένα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια» τόνισε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί, αλλά δεν ανακοίνωσε κάτι συγκεκριμένο, αναφέροντας απλά ότι «θα δούμε αν θα εξαγγείλουμε κάτι για το πετρέλαιο ντίζελ».

«Η Ελλάδα προχωρά δίχως να κοιτά πίσω» κατέληξε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό. «Οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα θα στοίχιζαν πάνω από 5 δισ ευρώ. Να πείτε ποιους θα φορολογήσετε για να βρείτε αυτά τα χρήματα και να καλύψετε αυτή τη μαύρη τρύπα», είπε απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αλλού η πραγματικότητα, αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα προχωρά δίχως να κοιτά πίσω, αντιστέκεται στην ακρίβεια, αναγνωρίζει τις μεγάλες δυσκολίες, δρομολογεί μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, θωρακίζει τις εθνικές μας θέσεις, υποδέχεται επενδύσεις και μεγάλα έργα. Η σημερινή συνεδρίαση τελικά δεν είχε καμία ερώτηση αλλά μόνο την απάντηση που δίνουν οι Έλληνες πολίτες. Αν και δοκιμάζονται, νοιώθουν τη Πολιτεία να στέκεται δίπλα τους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα