Σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Ντε Κρο, η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρισμού που προτείνεται από την αντιπολίτευση, θα μπορούσε να οδηγήσει στο να πωλείται η ενέργεια σε άλλες αγορές και το Βέλγιο να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μπλακάουτ.
«Εάν θέταμε πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρισμού στο Βέλγιο, ο ηλεκτρισμός θα πωλείτο σε γειτονικές χώρες, στις οποίες η τιμές δε θα ήταν στο ίδιο επίπεδο», ανέφερε ο Ντε Κρο. «Υπάρχει κίνδυνος μπλακάουτ, επειδή ο ηλεκτρισμός θα πωλείτο αλλού», δήλωσε.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ντε Κρο η εγγύτητα του Βελγίου με τις γειτονικές του χώρες παίζει σημαντικό ρόλο στη δυνατότητά του να θέσει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.
«Στην Ισπανία, για παράδειγμα, από ενεργειακής άποψης, η χώρα είναι λίγο πολύ ένα νησί εκεί. Είναι ευκολότερο να θέσουν πλαφόν στις τιμές», ανέφερε.
Νωρίτερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε περικοπή της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από τα δημόσια κτίρια και τη φορολόγηση των κερδών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, όπως η Engie και η TotalEnergies.
Η Eurostat δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος, πως το Βέλγιο έχει τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στην ΕΕ και πως η κυβέρνηση των Βρυξελλών έχει καταφέρει πολύ λίγα για να ανακουφίσει τους καταναλωτές.
Οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στις 20 και 21 Οκτωβρίου, λίγες μέρες αφότου η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει μέτρα για τη ρύθμιση της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν «στη διαμόρφωση ενός νέου σημείου αναφοράς που να αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου».