ΑΘΗΝΑ
04:02
|
19.05.2024
Οι ραδιοτηλεοπτικές αρχές της Τζαμάικα επέβαλαν την απαγόρευση ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου που «εξυμνεί την παράνομη δραστηριότητα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ραδιοτηλεοπτικές αρχές της Τζαμάικα επέβαλαν την απαγόρευση ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου που «εξυμνεί την παράνομη δραστηριότητα» – όπως η χρήση ναρκωτικών και όπλων.

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν την τηλεόραση και το ραδιόφωνο – συμπεριλαμβανομένης της μουσικής – και απαριθμούν συγκεκριμένα θέματα που είναι εκτός ορίων. Η απάτη, η κατάχρηση ναρκωτικών και η παράνομη χρήση πυροβόλων όπλων δεν μπορούν να «προωθηθούν» – και απαγορεύονται επίσης οι βρισιές ή οι «ηχητικές» τους αντικαταστάσεις .

Αλλά η αυστηρή φύση της απαγόρευσης έχει επικριθεί από ορισμένους καλλιτέχνες που υποστηρίζουν ότι η μουσική είναι αντανάκλαση της ζωής.

Αυτή η απόφαση έρχεται εν μέσω υψηλών επιπέδων βίαιης εγκληματικότητας στην Τζαμάικα – το 2021, το νησιωτικό έθνος είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Ωστόσο, το ραδιοτηλεοπτικό πρακτορείο λέει ότι η χρήση δημόσιων ραδιοκυμάτων για τη μετάδοση τραγουδιών που εξυμνούν την παράνομη δραστηριότητα θα μπορούσε να δώσει «τη λανθασμένη εντύπωση ότι η εγκληματικότητα είναι ένα αποδεκτό χαρακτηριστικό της κουλτούρας και της κοινωνίας της Τζαμάικας».

Όλες οι μορφές «παράνομης ή εγκληματικής δραστηριότητας» απαγορεύονται πλέον σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα ραδιοκύματα «καθαρά» , ανέφερε – και οι χειριστές των σταθμών καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για να συμμορφωθούν.

Η ανησυχία ότι το προσβλητικό περιεχόμενο θα μπορούσε να ομαλοποιήσει την εγκληματικότητα μεταξύ νεαρών ενηλίκων και «ευάλωτων» νέων αναφέρθηκε επίσης ως λόγος για τις αλλαγές.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους μουσικούς καλλιτέχνες της Τζαμάικα έχουν επικρίνει την κίνηση.

«Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους δημιουργικούς (καλλιτέχνες) να τραγουδούν για αυτό που βλέπουν γύρω τους ή μεγάλωσαν γύρω τους», είπε ο Romeich, τοπικός διευθυντής μουσικής και παραγωγός σε μια ανάρτηση στο Instagram.

Συνέχισε ρωτώντας αν «η Τζαμάικα η μόνη χώρα που έχει παιδιά; Γιατί τα ίδια παιδιά ακούνε τα ίδια τραγούδια αλλού».

Ο βραβευμένος με Grammy μουσικός παραγωγός και τραγουδιστής, Στίβεν ΜακΓκρέγκορ, ο οποίος ακούει στο καλλιτεχνικό όνομα “Di Genius” μοιράστηκε τις απογοητεύσεις του στο Twitter.

«Ναι! Το έγκλημα και η βία θα σταματήσουν ως δια μαγείας τώρα», έγραψε σαρκαστικά, προτού επισημάνει ότι οι νέοι ακούν μουσική μέσω Διαδικτύου πιο συχνά παρά μέσω ραδιοφώνου.

«[Κατά τη γνώμη μου] η κίνηση είναι περισσότερο ένα βήμα προς το «ότι κάνουμε κάτι» παρά μια πραγματική προσπάθεια να κάνουμε κάτι», είπε ο ΜακΓκρέγκορ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια μουσική απαγορεύεται στην Τζαμάικα. Το 2009, οι ρυθμιστικές αρχές απαγόρευσαν τη μουσική που προωθεί το σεξ, τη βία, τη δολοφονία ή τον εμπρησμό, όταν το «στιλέτο» – ένα είδος σεξουαλικά υποβλητικού χορού – κέρδισε δημοτικότητα.

Η δήλωση της επιτροπής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών ανέφερε ότι, ενώ έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη η ελευθερία της έκφρασης, το περιεχόμενο που προωθεί την εγκληματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τις «αρχές της υπεύθυνης μετάδοσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα