ΑΘΗΝΑ
01:38
|
27.07.2024
Ο Μπορέλ παρομοίωσε την Ευρώπη με έναν εύτακτο κήπο, ο οποίος κινδυνεύει από τη ζούγκλα, την οποία συνιστά ο υπόλοιπος κόσμος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έναν ιδιαίτερα εκφραστικό παραλληλισμό, στον οποίο προέβη ο Ζοζέπ Μπορέλ, σχολίασε, σήμερα, η Μαρία Ζαχάροβα.

Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια ενός πιλοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας στο Βέλγιο, ο Μπορέλ παρομοίωσε την Ευρώπη με έναν εύτακτο κήπο, ο οποίος κινδυνεύει από τη ζούγκλα, την οποία συνιστά ο υπόλοιπος κόσμος. Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, ο Μπορέλ προσέφερε με αυτόν τον τρόπο μια πολύ γλαφυρή αναπαράσταση του εθισμού της Ευρώπης στις αποικιοκρατικές της συνήθειες και ρίζες.

«Καθόσον εξηγούσε την ιδέα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Διεθνής Σχέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας της, Ζοζέπ Μπορέλ συνέκρινε την Ευρώπη με έναν κήπο και τον υπόλοιπο κόσμο ως μια ζούγκλα που θα μπορούσε να εισβάλλει στον κήπο, εάν οι Ευρωπαίοι δεν εμπλακούν περισσότερο σε αυτόν. Ο αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας το δήλωσε αυτό, την Πέμπτη, στα εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας στη Μπρυζ του Βελγίου», ανέφερε η Ζαχάροβα.

«”Η Ευρώπη είναι ένας κήπος. Έχουμε χτίσει έναν κήπο. Τα πάντα λειτουργούν. Είναι ο βέλτιστος συνδυασμός πολιτικής ελευθερίας, οικονομικής ευρωστίας και κοινωνικής συνοχής που η ανθρωπότητα έχει καταφέρει ποτέ να οικοδομήσει – και τα τρία πράγματα μαζί… Ο υπόλοιπος κόσμος… δεν είναι ακριβώς ένας κήπος. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι μια ζούγκλα και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο. Οι κηπουροί θα πρέπει να φροντίσουν για αυτό, αλλά δε θα προστατεύσουν τον κήπο χτίζοντας τοίχους” είπε ο Μπορέλ», παρέθεσε τα λόγια του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ η Ζαχάροβα.

Συνεχίζοντας την παράθεση των λεγομένων του Μπορέλ η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών είπε πως «σύμφωνα με εκείνον, οι “οι κηπουροί” πρέπει να είναι περισσότερο ανοιχτοί προς τον κόσμο και να εμπλακούν μαζί του: “Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι πολύ περισσότερο εμπλεκόμενοι με τον υπόλοιπο κόσμο. Ειδάλλως, ο υπόλοιπος κόσμος θα εισβάλλει σε εμάς με διαφορετικούς τρόπους και μέσα».

«Συνεχίζοντας αυτή την αναλογία, ο Ευρωπαίος κηπουρός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση φυτού», δήλωσε η Ζαχάροβα, για να προσθέσει πως: «Μιλώντας σοβαρα, η Ευρώπη έχτισε αυτόν τον “κήπο” μέσα από τη βάρβαρη λεηλασία της “ζούγκλας”. Ο Μπορέλ δε θα μπορούσε να το έχει πει καλύτερα: το πιο εύπορο σύστημα του κόσμου, όπως φτιάχτηκε στην Ευρώπη, τράφηκε από ρίζες στις αποικίες, τις οποίες αδίστακτα καταπίεζε».

«Η φιλοσοφία τους περί διαχωρισμού και ανωτερότητας αποτέλεσε τη βαθύτερη ιδέα του φασισμού και του ναζισμού. Και οι δύο παγκόσμιο πόλεμοι του 20ου αιώνα πυροδοτήθηκαν από τη φιλοδοξία της Γερμανίας να “επαναφέρει τη δικαιοσύνη” και να ξαναμοιράσει τις ευρωπαϊκές αποικίες που δεν μπόρεσε να αρπάξει για τον εαυτό της. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα διασφάλιζε στη Γερμανία το επίπεδο εύπορης και ανέμελης ζωής των εκμεταλλευτών που ζούσαν στην πατρίδα του Μπορέλ, την Ισπανία, όπως και στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πορτογαλία», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Το σχόλιο της Ζαχάροβα είναι με τη σειρά του ιδιαίτερα ενδεικτικό της αντι-αποικιακής ρητορικής που έχει υιοθετήσει η Ρωσική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής της με τη Δύση, αφού και οι τελευταίες ομιλίες του Βλαντίμιρ Πούτιν περιέχουν τέτοιες αναφορές.

https://t.me/MFARussia/13861

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα