ΑΘΗΝΑ
03:20
|
20.04.2024
Οι ευρωπαϊκές «ηγεσίες» έχουν εμπλακεί τόσο πολύ στον ολισθηρό δρόμο ενός αυτοκαταστροφικού για τις ίδιες ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού, που τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν πορεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γάλλος υπουργός Οικoνομίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωνε απερίφραστα και πλήρης αυτοπεποίθησης ότι η Δύση (της Γαλλίας περιλαμβανομένης) ξεκινά οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, ο οποίος θα οδηγήσει στην κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας. Ο Λεμέρ δεν είχε ακούσει, ως φαίνεται, το «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις» των γιαγιάδων μας. Αποτέλεσμα; Διαμαρτύρεται τώρα γιατί οι κυρώσεις, που δεν έχουν προκαλέσει καμιά οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας, οδηγούν σε «αμερικανική κυριαρχία επί της Ευρώπης»…

Επειδή βέβαια όλο σχεδόν το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας έχει υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν υπάρχει κανείς που να σηκωθεί τώρα και να του πει ότι είναι απλώς καραγκιόζης.

Τη Δευτέρα, μιλώντας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, o Λεμέρ είπε ότι οι Αμερικανοί πουλάνε στους Γάλλους υγροποιημένο φυσικό αέριο τέσσερις φορές (!) πιο ακριβά από όσο το πουλάνε στις αμερικανικές βιομηχανίες. Και πρόσθεσε ότι φοβάται μια ενίσχυση της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ και εξασθένιση της οικονομικής ισχύος της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα της τωρινής κρίσης. (Εμείς βέβαια τον βρίσκουμε πολύ αβάσιμα αισιόδοξο για δεύτερη φορά. Μιλάει για τη μελλοντική οικονομική ισχύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ χωρίς να παίρνει υπόψη του ότι, όπως πάμε, δηλαδή με μια κρίση πυραύλων Κούβας σε slow motion, είναι πιθανό να μην υπάρχουν ούτε ΗΠΑ, ούτε Ε.Ε., ούτε κανείς άλλος να συγκρίνουν την οικονομική τους ισχύ).

«Δεν τίθεται ζήτημα», συνέχισε ο Γάλλος υπουργός, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, «να αφήσουμε τη σύγκρουση στην Ουκρανία να τερματισθεί με μια αμερικανική οικονομική κυριαρχία και μια ευρωπαϊκή εξασθένηση» και επέμεινε στην ανάγκη να βρεθούν πιο ισορροπημένες οικονομικές σχέσεις στο ενεργειακό ζήτημα, μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.

Ωραίες βέβαια οι δηλώσεις αλλά, όπως λέει και ο Φάουστ, δείξε μου το σκοπό, δείξε μου και τον δρόμο. Οι ευρωπαϊκές «ηγεσίες» έχουν εμπλακεί τόσο πολύ στον ολισθηρό δρόμο ενός αυτοκαταστροφικού για τις ίδιες ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού, που τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν πορεία.

Άλλωστε, ακριβώς για να μη συμβεί αυτό, οι δυτικοί εξτρεμιστές, Αμερικανοί ή άλλοι, ανατίναξαν τους δύο αγωγούς Nord Stream. Για να μη μπουν στον πειρασμό οι Ευρωπαίοι να αρχίσουν να εισάγουν ρωσικό αέριο και να παραμείνουν υποχρεωμένοι να εισάγουν το αμερικανικό. Πειρατεία και τρομοκρατία δηλαδή και μάλιστα εναντίον συμμάχων…

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, που καυτηρίασε τις «αστρονομικές τιμές» στις οποίες οι «φίλοι» της Γερμανίας (και πρώτα από όλα οι ΗΠΑ) πουλάνε στη χώρα του αέριό τους. Κι αφού τα είπε όλα αυτά τι πρότεινε; Να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συζητάει με τις χώρες προμηθευτές του αερίου για το θέμα αυτό.

Έγινε η δουλειά του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο πιο αντιδημοκρατικός από τους θεσμούς της Ε.Ε., εν πολλοίς και γιατί διορίζεται χωρίς την παραμικρή, έστω και πολύ έμμεση, συμμετοχή των πολιτών της. Τα μέλη της δεν απολογούνται πουθενά, ούτε και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πληροφορείται τι κάνουν. Στην πραγματικότητα είναι το κατ’ εξοχήν εργαλείο του παγκόσμιου (ούτε καν του ευρωπαϊκού) χρηματιστικού κεφαλαίου, της Αμερικής και του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό της ίδιας της Ε.Ε., κάτι που φάνηκε και στη διάρκεια της κρίσης με την Ουκρανία.

Κολοσσιαία τα οικονομικά κέρδη των ΗΠΑ

Εκτός από τους παραγωγούς φυσικού αερίου και οι Αμερικανοί γεωργοί έχουν να κερδίσουν. Ο Μπάιντεν τους ενίσχυσε με 500 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους και να καλύψουν το κενό που άφησε η Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά σιτηρών.

Όσο για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία, ούτε να το συζητάμε. Είναι κολοσσιαία τα κέρδη της από τις παροχές όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο – χώρια οι αγορές αμερικανικών όπλων από τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως της Γερμανίας, που αποφάσισε την αγορά 35 μαχητικών F-35, ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, απόφαση για την οποία εξέφρασε τη λύπη του ο Μακρόν.

Όλα τα παραπάνω αντανακλώνται και στην διαρκή υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Τα ελληνικά F-35

Και μιας και θίξαμε το ζήτημα των αμερικανικών όπλων, να πούμε στο σημείο αυτό και δυο κουβέντες για τους λόγους που η προ πολλού πτωχεύσασα Ελλάς θέλει να αγοράσει και αυτή F-35 – λόγους που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την εθνική άμυνα της χώρας (η οποία θα επέβαλλε εντελώς διαφορετικούς εξοπλισμούς, αλλά τους εξοπλισμούς δεν τους αποφασίζει και εγκρίνει η Αθήνα: η Ουάσιγκτον τους αποφασίζει και φυσικά το κάνει ανάλογα με τα αμερικανικά και όχι τα ελληνικά συμφέροντα. Σιγά μην έχουν λόγο και οι αποικίες στους εξοπλισμούς τους!).

Ο πρώτος λόγος που αγοράζουμε F-35, είναι για να μπορεί να κάνει η Αμερική πυρηνικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, αν χρειαστεί και από ελληνικού εδάφους (για αυτό έχει άλλωστε βρωμίσει ο τόπος από αμερικανικές βάσεις).

Ο δεύτερος είναι για να ενισχυθούν οι αμερικανικές βιομηχανίες και να είναι χαρούμενοι οι διεθνείς «νταβατζήδες» με τους ενταύθα.

Στο παρελθόν τέτοιες αγορές συνοδευόντουσαν και από μεγάλες μίζες. Ευτυχώς όμως, όπως γνωρίζει και ο τελευταίος Έλληνας, το φαινόμενο της διαφθοράς έχει πλέον ξεριζωθεί εντελώς από τη χώρα.

Ένα πάντως πρέπει να θεωρείται βέβαιο: το θηριώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης, ύψους πολλών δισ., είναι εντελώς ικανό να καταστρέψει την Ελλάδα από μόνο του, χωρίς να μεσολαβήσει κανένας πόλεμος και χωρίς να χρειαστεί να κάνει οτιδήποτε η Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα