Ισραηλινός διπλωμάτης επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία για την απόφασή της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και για τη «δημόσια προσβολή» των ΗΠΑ, επικρίνοντάς την ότι είναι «αναξιόπιστος σύμμαχος», σύμφωνα με το Middle East Monitor.
Ο Ισραηλινός διπλωμάτης Άλον Πίνκας, ο οποίος ήταν πρώην πρόξενος στη Νέα Υόρκη, εξήγησε σε άρθρο στην εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια συζητήσεων για το θέμα της χαλαρής συμμαχίας με τη Σαουδική Αραβία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «ο Κόλπος δεν είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος».
Ο Πίνκας υποστήριξε ότι ένας σύμμαχος που αντιτίθεται στην εξωτερική σου πολιτική και χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση, σε παρασύρει βίαια σε μια ένοπλη περιφερειακή αντιπαράθεση που ξεκίνησε (τον πόλεμο στην Υεμένη), που συνεργάζεται ανοιχτά με τον μεγαλύτερο εχθρό σου σε μια στιγμή που υπάρχει άμεση αντιπαράθεση με εσένα (τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία), που αψηφά τις ρητές απαιτήσεις σου για αύξηση και μείωση της εξόρυξης πετρελαίου και που σας προσκαλεί σε μια διάσκεψη στη Τζέντα για να σε προσβάλει δημόσια (με την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της εξόρυξης πετρελαίου) δεν είναι «αξιόπιστος σύμμαχος».
Ο Πίνκας σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να ευχαριστήσει τη Σαουδική Αραβία για τη στιγμή αύτη της απόλυτης σαφήνειας, επειδή δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ουάσιγκτον θα υπάρξουν εκείνοι που προειδοποιούν για υπερβολική απάντηση από τις ΗΠΑ και αντίποινα και εκείνοι που θα εξηγήσουν ότι το σημαντικό γεωπολιτικό βάρος της Σαουδικής Αραβίας έληξε πριν από τρεις δεκαετίες. Ο Πίνκας εξέφρασε επίσης ότι ορισμένοι θεωρούν τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έναν έξυπνο πολιτικό που υπολογίζει τις πολιτικές επενδύσεις και κατευθύνει τη χώρα του εκτός του ηλιακού συστήματος των ΗΠΑ. Ο Πίνκας ανέφερε ότι ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των επιχειρημάτων είναι η άρνηση της απλής πραγματικότητας ότι αυτή η ανισόρροπη συμμαχία πλησιάζει στο τέλος της.
Ο Πίνκας προειδοποίησε: «Η απάντηση στο ερώτημα: Σε ποιο βαθμό η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να μειώσουν την εξόρυξη πετρελαίου είναι το σημείο καμπής στη γεωπολιτική στη Μέση Ανατολή; Βασίζεται στο είδος και το μέγεθος της απάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η τάση του είναι ξεκάθαρη, μια κριτική επαναξιολόγηση των σχέσεων και μείωση του επιπέδου ασφάλειας και της πολιτικής συνεργασίας. Η έκταση και η διάρκεια αυτής της απόφασης θα καθορίσει το επίπεδο των σχέσεων, αλλά η σημασία των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας δεν μπορεί να υποτιμηθεί».
Σημείωσε: «Η διαδικασία μέσω της οποίας οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να επαναξιολογήσουν τις σχέσεις συνεχίζεται τουλάχιστον από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και χάρη στα καύσιμα σχιστόλιθου και την καινοτόμο τεχνολογία γεωτρήσεων, το 2001 η Σαουδική Αραβία μετατράπηκε από στρατηγικό πλεονέκτημα σε βάρος ασφαλείας».
«Οι Αμερικανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών υποψηφίων, είχαν πάντα την τάση να απειλούν ανοιχτά τη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια να εξαφανίζονται μετά από μια ενημέρωση πληροφοριών στην οποία οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στις ΗΠΑ εξηγούν την έκταση της συνεργασίας πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών. Φαίνεται πρόσφατα που αυτό το φαινόμενο έφτασε στο τέλος του, και εκτός από τον ιερό θυμό για την υποκρισία της Σαουδικής Αραβίας και την άρνηση της εύνοιας από το κράτος που έβαλε πάνω του μια ομπρέλα ασφαλείας, τον θυμό για τη συνεργασία με τον Πούτιν και τον προκλητικό εξευτελισμό από την απόφαση του ΟΠΕΚ +, άκουσα συγκεκριμένες προτάσεις στο Κογκρέσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα τις εξετάσει θετικά», κατέληξε ο Πίνκας.